logo F1online.sk

Albon sa nerevanšoval za darované šasi bodmi, v nedeľu len maskoval problémy s gumami

Alex Albon
© X/Williams
Milan Kubala
Milan Kubala26. 3. 2024

Odstúpenie Maxa Verstappena, Lewisa Hamiltona a Georgea Russella predstavovalo cennú príležitosť pre tímy z druhej polovice poľa dostať sa k bodom. Williamsu sa to napriek tomu nepodarilo. Alex Albon sa síce pomerne dlho držal na dostrel, no podľa svojich slov len zdanlivo. Problémy s pneumatikami skrýval za inou stratégiou.

Alex Albon po štarte z dvanásteho miesta o dve miesta prišiel. Hneď v úvode ho predbehol Valtteri Bottas a v desiatej zákrute aj Kevin Magnussen. Sauber mu však svoju pozíciu ochotne vrátil po ďalšej zbabranej zastávke, nuž a okrem neho ho posunuli dopredu aj Max Verstappen a Lewis Hamilton.

Vtedy to ešte netušil, no o posledný bod bojoval priamo s Kevinom Magnussenom — Russell mal totiž vypadnúť v poslednom kole. Na pilota Haasu sa mu podarili hneď dva undercuty po oboch pitstopoch, ale ani to nestačilo. Magnussen si s ním poradil v 44. kole.

“Som trochu sklamaný. Nemyslím si, že sme mali rýchlosť. Dosť sme odpadávali od skupiny, s ktorou sme pretekali,” rekapituloval svoje preteky Alex Albon. “Aby sme sa udržali v súboji, tak sme zastavili skôr a na čerstvých pneumatikách sa pokúsili opäť zmazať stratu. V posledných desiatich kolách sme za to zaplatili a spadli sme nižšie.”

“Bolo to frustrujúce, no jednoducho sme sa trápili s gumami. Drobili sa. Nedokázali sme jazdiť rovnako rýchlo ako ostatní bez toho, aby sa začali drobiť,” opisoval pneumatikovú mizériu thajsko-britský jazdec. “Skorými zastávkami sme len maskovali nedostatok našej rýchlosti.”

Albon takisto prezradil, že akonáhle sa pokúsil rýchlostne vyrovnať napríklad Haasom pred sebou, tak jeho pneumatiky to vzdali a začali sa drobiť. Keď sa však rozhodol ísť vlastným tempom tak, aby to gumy ustáli, tak na súperov strácal tri a pol desatiny na kolo.

“Trpeli sme na značné drobenie gúm a všade sme s autom bojovali. Musíme sa dobre pozrieť na dôvod. Po odstúpení troch áut z top tímov je frustrujúce, že sme to nedokázali využiť a naši rivali áno. Je to však ukážkou toho, že sme nemali dostatočnú rýchlosť, keď sme aj tak skončili mimo bodov,” zhodnotil pilot Williamsu.

Reportérov zaujímalo, či nedoplatil náhodou na chybu v prvom tréningu, po ktorej musel vynechať aj zvyšok piatkových jázd. “Možno s kompletným prekopaním nastavenia sme mohli niečo spraviť, ale pravdupovediac nie veľa. Ak by som azda odjazdil dlhý stint v druhom tréningu a zistil, ako sú na tom pneumatiky, možno sme niečo mohli vymyslieť pred tretím tréningom a kvalifikáciou. K tomu sme sa, žiaľ, nedostali. V nedeľu som jazdil s plnou nádržou vôbec prvýkrát. Bolo to OK, len mi chýbala rýchlosť.”