logo F1online.sk

Marka teší, že ho prestanú trápiť tou istou otázkou, no v Japonsku hodlá dominovať

Max Verstappen
© Getty Images/RB Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala26. 3. 2024

Ďalšia víťazná šnúra Red Bullu je na konci a opäť sa ju podarilo pretrhnúť bývalému juniorovi červených býkov Carlosovi Sainzovi. Potešilo to však nielen všetkých tifosi, ale v kútiku duše vraj odľahlo aj Helmutovi Markovi, ktorý už nebude musieť odpovedať na otázku, či Red Bull v tejto sezóne skutočne vyhrá všetky preteky.

Rakúskej stajni víkend v Austrálii vôbec nevyšiel, a to najmä z hľadiska pretekovej rýchlosti. Podľa Helmuta Marka sa to všetko začalo kaziť už v prvom tréningu. “Žiaľ, náš víkend v Austrálii sa nezačal dobre. Jasne sme strácali. Nevideli sme žiadne známky dominancie z prvých dvoch pretekov,” píše v stĺpčeku pre speedweek.com.

V sobotu Red Bull predsa len udrel, ale to bol jediný svetlý moment víkendu. “Fakt, že sa nám v kvalifikácii aj tak podarilo získať prvé miesto pre Maxa a šieste pre Checa je fantastický tímový výkon. V pretekoch Max tvrdil, že sa ľahko mohol vyrovnať Sainzovej rýchlosti na čele. Preto bol zo svojho vypadnutia taký sklamaný a nahnevaný.”

“Až do odstúpenia bol v tíme bojovný duch. Potom sme trochu zosmutneli, ale aspoň sa nás už nebudú neprestajne vypytovať, či vyhráme všetky preteky sezóny. Som rád, že sa táto téma vyriešila tak skoro,” vyhlásil 80-ročný Rakúšan. “V každom prípade sa v Austrálii potvrdilo rozloženie síl. Ferrari je jasná dvojka za nami, Mercedes je nekonzistentný, McLaren zas funguje lepšie alebo horšie v závislosti od okruhu.”

Tak či onak, Red Bull trochu oživil šampionát. “Žiaľ, aj takýto deň patrí k motoršportu. Každému príde nudné, keď Red Bull vyhráva, tak sme to zariadili pre všetkých týchto ľudí, hoci nie naschvál… Je tiež pravda, že mimo trate bol teraz pokoj, no počas pretekov nie. Azda sa v tomto roku dočkáme aj toho, že bude pokoj na oboch frontoch.”

Pred nami je Veľká noc a po nej víkend v Japonsku. Zhodou okolností Formula 1 opäť vycestuje do Suzuky po tom, čo víťaznú šnúru Maxa Verstappena pretrhol jeho bývalý kolega z akadémie Carlos Sainz — tak isto ako vlani po Singapure. Pred rokom sa Holanďan zastrájal, že súperom dá príučku, čo sa aj splnilo.

Podľa Helmuta Marka sa v Suzuke všetko vráti do starých koľají. “Myslím si, že naše problémy súvisia aj priamo s týmto okruhom, nejde o nič výnimočné. Očakávam, že o dva týždne v Suzuke bude Max opäť dominovať.”

“Videli ste to aj vtedy. Už v prvom piatkovom kole bol Max oveľa rýchlejší ako všetci ostatní,” pripomenul začiatok japonského víkendu v rozhovore pre De Telegraaf a následne prezradil dôležitú novinku: “Okrem toho na monoposte predstavíme aj pár noviniek.”