logo F1online.sk

Haas zažil dokonalý obrat: Naše pretekové tempo bolo lepšie než kvalifikačné

Nico Hülkenberg
© X/Haas
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík24. 3. 2024

Vlani sme boli zvyknutí na Haas, ktorý sa zásluhou Nica Hülkenberga umiestňuje dobre v kvalifikáciách, ale prepadáva v pretekoch. V tomto roku je trend zatiaľ, zdá sa, celkom opačný. Nico Hülkenberg a Kevin Magnussen vyštartovali do pretekov zo zadných pozícií, ale dokonalo vyťažili z nepredvídateľných okolností na trati a hlavne z pretekového tempa svojho monopostu.

Aj keď Haas sa po Austrálii prepadol za RB na siedme miesto Pohára konštruktérov, nemôžu byť v tíme nespokojní. Deviate miesto Nica Hülkenberga a desiate Kevina Magnussena totiž znamenajú, že tím vyťažil z austrálskeho víkendu viac ako maximum. Skokanom dňa sa stal nemecký pretekár, ktorý po štarte zo šestnásteho miesta ukoristil dva body.

„Pomohol mi prvý virtuálny safety car, vďaka ktorému som dostal pit stop zadarmo,“ priznal po pretekoch Hulk. „Pre auto na trati je to trochu zvláštne, keď niekto vychádza z boxov, lebo rozdiel v rýchlostiach je dosť veľký, ale pri svojom prvom návrate na trať som takto predbehol Daniela a pri druhom Alexa. Som si istý, že sa im to nepáčilo, ale pre nás to bol rozdiel medzi úspechom a neúspechom.“

„S nehodou jedného auta z top tímu a odstúpením Maxa pre nás zostalo deviate a desiate miesto. Stále teda platí, že keď päť najlepších tímov príde do cieľa, pre nás toho veľa nezostane. V skutočnosti ma však viac povzbudilo, že z auta som mal lepší pocit v pretekoch než v kvalifikácii, čo vlani rozhodne neplatilo. Stále je však ešte skoro a musíme si počkať na ďalšie okruhy,“ povedal Hülkenberg.

Pre jeho tímového kolegu Kevina Magnussena to dlho vyzeralo, že mu v rukách zostane nešťastný čierny Peter. Nešťastie jedného – Georgea Russella – však bolo šťastím druhého – Kevina Magnussena – a dánsky pretekár sa napokon teší z prvého bodu v sezóne. „Máme obe autá na bodoch a opäť to bola dobrá tímová práca,“ povedal po pretekoch spokojne dánsky pretekár.

„Mne ten prvý virtuálny safety car nepomohol, ale na druhej strane pomohol Nicovi, ktorý sa tak mohol vrátiť do pretekov. Po kvalifikácii je to pre nás fantastický deň a fantastické tri body,“ povedal Magnussen, ktorého veľmi potešilo dobré pretekové tempo tohtoročného monopostu.

„Je to veľmi povzbudzujúce. Sú to celkom iné preteky. Vlani to bolo ťažké, keď ste sa zobudili v nedeľu ráno a vedeli ste, že to nebude dobré. Dnes ráno som sa však zobudil a vedel som, že mám šancu zabojovať. Opäť sa to potvrdilo a opäť sme boli silnejší v pretekoch než v kvalifikácii. Teraz potrebujeme pokračovať v práci týmto smerom,“ odkázal Magnussen.