logo F1online.skF1online.sk

Cunoda dokonalo odpovedal Markovi, Ricciardo zapadol ešte hlbšie do bahna

Júki Cunoda
© X/Visa Cash App RB
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík23. 3. 2024

Po zbabranom víkende v Džidde musel Daniel Ricciardo počúvať vskutku nepríjemné komentáre na svoju adresu a odpovedať na ťažké otázky. Austrálčan potreboval rýchly návrat do auta, ktorý prišiel na jeho domácej veľkej cene, kde však spáchal ešte väčšiu chybu a vypadol už v Q1. Jeho tímový kolega Júki Cunoda pritom ziskom ôsmeho miesta dokázal, že v monoposte jeho tímu sa skrýva obrovský potenciál.

Pred sezónou boli Racing Bulls, ako ich najnovšie môžeme nazývať, považovaní za čiernych koní novej sezóny. Zatiaľ sa im to však nedarilo potvrdiť a prišla kritika. Tú do vlastných radov namieril trochu nečakane aj Helmut Marko. Ten pritom strieľal nielen do Daniela Ricciarda, čo sa trochu očakávalo, ale aj do Júkiho Cunodu, čo sa už nečakalo.

Japonský pretekár totiž predvádzal sympatické výkony a niekoľkokrát proti nemu zahrali smolné okolnosti, čo je vo vyrovnanom strede poľa neraz kľúčové. Marko napriek tomu svojho zverenca nešetril. „Povedzme to takto: Cunodova kvalifikačná rýchlosť je OK, ale v pretekoch sú obaja príliš pomalí,“ vyhlásil poradca Red Bull pre nemeckú Sky.

Nuž, Júki odpovedal tým najlepším možným spôsobom, aj keď stále „len“ v kvalifikácii. V Albert Parku nechal za sebou Hamiltona, Alonsa a Strolla, čo sú traja muži v papierovo kvalitnejších autách. Potvrdil pritom, že tím RB skutočne má potenciál, aby bojoval na hrane najlepšej desiatky, len ho potrebuje potvrdiť aj v pretekovom tempe.

„Užil som si to a pocit v aute bol dobrý,“ povedal spokojne japonský pretekár pre televíziu Sky. „Treba udeliť veľký kredit tímu, lebo som od prvého tréningu cítil dobrú sebadôveru. Konzistentne sme sa pohybovali okolo desiateho miesta, takže to bol podľa mňa hlavný dôvod, prečo sme boli schopní vyžmýkať z toho ďalších pár milisekúnd.“

Napriek nule na bodovom konte podáva Cunoda zrejme najlepšie výkony v doterajšom priebehu kariéry. Súhlasí s tým aj Júki. „V kvalifikácii určite. V sobotu som celkom konzistentný,“ povedal japonský pretekár, ktorý by na tento úspech rád nadviazal aj v nedeľu. „V pretekoch to bolo v posledných dvoch veľkých cenách trochu… celkovo by som povedal, že sa to zlepšilo a potrebujem pokračovať v tom, čo robím,“ dodal Cunoda.

Ricciardo z toho nedokázal vyťažiť viac

Jeho tímový kolega Daniel Ricciardo po tretej kvalifikácii sezóny vie, že má problém. Nejde len o to, že porušil traťové limity v mieste, kde sa nedá zarobiť veľa času a kde vidíme takýto priestupok zriedka, ale predovšetkým bol so svojím kolom veľmi spokojný, pričom na Cunodu mu ešte chýbal nejaký kúsok.

Ricciardov škrtnutý čas mal hodnotu 1:17.466s a podľa vlastných slov išlo o veľmi dobré kolo, Cunoda naproti tomu zajazdil 1:17.356s a bol na ceste za ďalším zlepšením v Q2. Všetko teda nasvedčuje tomu, že sa nám tu opakuje scenár z McLarenu, keď Ricciardo na časoch a dátach videl, čo auto dokáže, ale jeho ruky a nohy to neboli schopné zreplikovať.

„Bol som určite za hranou. Snažil som sa to udržať na trati, ale zároveň získať čas, ktorý sa nám celý víkend nedarilo nájsť,“ povedal Ricciardo po kvalifikácii pre televíziu Sky. „Mal som pocit, že som do toho kola dal všetko, čo v sebe mám.“

„Čas nakoniec skončil v koši, ale zároveň som si po prejazde cieľom povedal, že to bolo skvelé kolo. Bol som však pomalší. Sú tu veci, s ktorými nie som veľmi v pohode, ale musíme sa pokúsiť zistiť, prečo tomu tak bolo. Úprimne si však myslím, že som z toho vyžmýkal všetko a za normálnych okolností tieto časy znamenajú posun niekam vyššie na rošte,“ povedal Ricciardo.

V tomto prípade by to však neplatilo, ani keby bol čas legálny. Na postup by to stačilo, ale v Q2 by z toho bolo umiestnenie medzi Magnussenom a Oconom. Cunoda sa pritom v druhej časti výrazne zlepšil na 1:16.791s, čo je posun asi o šesť desatín. Ricciardo pritom netuší, kde vlastne stráca.

„Je to na stopkách. V aute cítim sebadôveru a viem, čoho som schopný, ale po prejazde cieľom sú takéto kolá obvykle o trochu konkurencieschopnejšie. Tlačili sme na to a nedosiahli sme výsledky. Stále si nie som istý niektorými vecami, ale pred každou jazdou cítim sebadôveru, zajazdím kolo a cítim, že som urobil všetko, čo som mohol. Snažím sa, ale na stopkách sa to neprejavuje spôsobom, akým by sa podľa mňa malo,“ povedal zmätene a sklamane Ricciardo.

Súvisiace články

Diskusia