logo F1online.sk

Komisári boli nekompromisní. Pérezovi udelili trest za zablokovanie Nica Hülkenberga

Sergio Pérez
© Getty Images/RB Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala23. 3. 2024

Sergio Pérez si po kvalifikácii síce mohol vychutnávať rozhovory medzi tromi najlepšími, no už teraz vie, že v pretekoch zo svojej tretej priečky nebude štartovať. Komisári ho totiž potrestali za zablokovanie Nica Hülkenberga. Mexičan príde o tri priečky.

K incidentu došlo už počas prvej časti kvalifikácie, keď Nico Hülkenberg dokončoval svoj pokus. V predposlednej zákrute však narazil na pomalého Sergia Péreza, ktorý sa pripravoval na svoje ostré kolo, no popri tom aj zdržal pilota Haasu.

Po dokončení kola Hülkenberg hneď všetko reportoval svojmu tímu. “To bolo blokovanie z Pérezovej strany v trinástej zákrute,” oznámil inžinierovi, ktorý prikývol. A súhlasili s ním aj komisári.

“Hülkenberg bol vo svojom rýchlom kole, keď sa blížil k trinástej zákrute. Pérez vo svojom výjazdovom kole sa nachádzal v apexe zákruty a Hülkenberg musel opustiť pretekársku stopu, aby ho obišiel,” vysvetľujú trest pre Péreza komisári. “Hülkenberg bol nútený uvoľniť plynový pedál skôr a v danej zákrute skôr zabrzdiť.”

FIA zároveň konštatuje, že Pérezov pretekový inžinier venoval pozornosť monopostu pred Mexičanom, no akosi zabudol varovať svojho jazdca o blížiacom sa Nicovi Hülkenbergovi. O situácii ho informoval sekundu pred Hulkovým príchodom, čo nestačilo na to, aby sa Nemcovi vyhol včas.

Sergio Pérez tak v nedeľu bude štartovať zo šiesteho miesta, zatiaľ čo o jednu pozíciu si polepšia Lando Norris, Charles Leclerc a Oscar Piastri.