logo F1online.sk

Máme na dosah Q3, hodnotí piatok Ricciardo

Daniel Ricciardo
© Getty Images/RB Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala22. 3. 2024

Daniel Ricciardo ťahá nelichotivú šnúru piatich veľkých cien bez postupu do Q3. Ukončiť by ju chcel pred domácimi fanúšikmi v Melbourne, kde si na postup aj celkom verí. V piatok bol s monopostom Racing Bulls spokojný a avizoval, že sa môže pobiť o postup do najlepšej desiatky.

Ricciardo a Cunoda v piatok jazdili takmer ako cez “kopirák”. Obaja odštartovali tréningy na stredne tvrdých pneumatikách, po čom si vyskúšali kratšie kvalifikačné simulácie. Nuž a v závere ich čakali dlhšie prípravy na nedeľu.

Daniel Ricciardo sa po skončení programu umiestnil na dvanástom mieste so stratou viac ako troch desatín na desiateho Júkiho Cunodu. Po tréningoch sa však tradične usmieval tušiac, že sobota môže dopadnúť lepšie ako posledných päť kvalifikácií.

“Ako tím sme do toho vstúpili celkom dobre. Popoludní azda ostatní našli o niečo viac ako my, ale stále máme na dosah Q3,” zhodnotil Daniel Ricciardo, ktorý sa ako jeden z mála vyhol početným hodinám či divokým výletom do štrku. “V skutočnosti je tu celkom dobrá priľnavosť. Toto je mestský okruh, preto je tu veľa zákrut, na ktorých idete na hranu. V prvom tréningu sme videli Albonovu nehodu. Nemyslím si, že by to spôsobili podmienky na trati, skôr jej charakteristika. Podmienky a grip boli celkom dobré. Zahryznúť sa do toho bolo zábavné.”

Austrálčanova spokojnosť značí, že v nastaveniach monopostu nebude treba spraviť veľkú revolúciu. “V noci nás čaká nejaká práca, ale nič šialené. Ako vždy sa nájde niečo, kde sa viem zlepšiť, a v čom môžeme doladiť monopost. To by nám malo dať celkom dobrú šancu na sobotu.”

A čo pretekové tempo? “Myslím si, že budeme v pohode. Naša krátka preteková simulácia bola OK. Poďme sa kvalifikovať v prvej desiatke a potom to bude pre nás jednoduchšie!” povzbudzoval svoj tím Ricciardo.

Júki Cunoda (Getty Images/RB Content Pool)

Júkimu Cunodovi sa jazdecké chyby celkom nevyhli, ale sobotu prežil bez ujmy. Po zisku desiatej priečky si piatok v Austrálii pochvaľoval s tým, že má oveľa lepšie pripravené základy ako v Bahrajne či v Saudskej Arábii.

“Na posledných veľkých cenách som nemal taký dobrý úvodný deň. Dobre sme odštartovali a tím odviedol skvelú prácu pri príprave,” vychválil predvíkendové simulácie tímu Júki Cunoda. “Potrebujeme dotiahnuť detaily. V kvalifikácii je pole veľmi tesné, takže aj drobnosti budú rozhodovať. Pozrieme sa na to, preskúmame dáta a poskladáme to dokopy.”

Japonský pretekár sa po druhom tréningu zamyslel aj nad tým, prečo sme videli toľko hodín, prebrzdení, prejazdov cez trávnaté a štrkové zóny. “Vietor trochu zosilnel. Keď ste tak blízko oceánu, veľmi často fúka tak silno. Aj ja som mal jednu krušnú chvíľku. Našťastie som to prežil bez poškodenia auta, no vždy je to tu také. I napriek tomu som mal v aute konzistentné pocity. Je to OK. Od Melbourne som čakal, že to bude horšie.”

Súvisiace články