logo F1online.sk

Z Williamsu po náraze takmer nič nezostalo: Nezachránilo sa toho veľa, priznal Albon

Zničený Williams Alexa Albona
© X/Williams
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík22. 3. 2024

Katastrofa pre Williams. Z pohľadu jazdcov to nie je taká hanba, keďže nehody k motoršportu neodmysliteľne patria, ale aby mal jeden z desiatich tímov F1 na svete na tretie preteky sezóny pripravené len dve šasi a žiadny náhradný kus? Takéto príbehy by sme čakali skôr zo 70. či 80. rokov, nie v roku 2024. Nič sa však nedá robiť a tešiť nás môže aspoň skutočnosť, že Alex Albon je po tvrdej nehode v poriadku.

Práve on bude ako jediný hájiť farby Williamsu po zvyšok víkendu. Tím sa totiž rozhodol, že do jediného celého šasi, v ktorom doteraz sedel Logan Sargeant, bude v sobotu a v nedeľu jazdiť Albon ako kvalitnejší z dvojice jazdcov. Snaha maximalizovať výsledok pre tím je z pohľadu Williamsu pochopiteľná, aj keď pre Sargeanta možno až príliš kruté.

„Skúmal som hranice trate a bol som trochu široký. Prišiel tvrdý náraz o obrubník, ktorý nadvihol prednú časť monopostu. Úprimne mi vtedy neprebehlo hlavou nič hrozné, hovoril som si, že to bude v poriadku a zdvihol som nohu z plynu, ale keď auto pristálo, prišiel nepríjemný náraz podlahou o zem a to ma odhodilo,“ povedal po skončení piatkového programu Alex Albon.

„Samozrejme, je to frustrujúce. Je mi to ľúto za všetkých ľudí v továrni aj tu na trati. Spôsobilo to veľké škody. Uvidíme, či sa nám to podarí opraviť,“ povedal Albon ešte v dobe, keď nebolo oficiálne potvrdené, že Williams bude môcť do ďalších bojov nasadiť len jedno auto a poškodené šasi nie je možné opraviť na trati.

Rodák z Londýna však už vtedy tušil, že situácia je vážna. Rozsah poškodení bol po náraze do betónového múra vo vysokej rýchlosti naozaj veľký, čo Alex videl na prvý pohľad. „Ak mám byť úprimný, z auta sa toho nedá veľa zachrániť,“ priznal smutne Albon. „Práve skúmame a zisťujeme rozsah poškodení, ale určite to bude zložité. Presne z tohto dôvodu je to také frustrujúce.“

Alexov tímový kolega Logan Sargeant sa po skončení tréningov tváril pomerne spokojne. Vtedy zrejme ešte netušil, aká je situácia a pri hodnotení úvodných dvoch tréningov sa tváril a hovoril normálne, dokonca by sa dalo povedať, že bol optimisticky naladený.

„Úprimne si myslím, že na jedno kolo máme slušné auto. Dobrou správou je, že už ladíme detaily; zlou správou je, že som po tých hodinách prišiel o jednu sadu stredne tvrdých pneumatík a nemohol som odjazdiť pretekovú simuláciu. To je moja vina, ale vo všeobecnosti si myslím, že sme na tom dobre, cítim sa komfortne a stále sa ešte môžeme zlepšiť,“ povedal po skončení tréningov floridský rodák, ktorého účinkovanie v Austrálii sa po piatku skončilo.