logo F1online.sk

Hamilton vyslovil nedôveru prezidentovi FIA: Nikdy som ho nepodporoval

Lewis Hamilton
© Martin Trenkler
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík21. 3. 2024

Prezident FIA Mohamed bin Sulajem sa tento týždeň zbavil obvinení zo snahy ovplyvňovať výsledky veľkej ceny a úsilia zabrániť uskutočneniu Veľkej ceny Las Vegas, ale na hlavu mu padla nepríjemná dohra z prešetrovania manželov Wolffovcov. Tých v decembri FIA preverovala pre možné vynášanie dôverných informácií. Nič z toho sa nepotvrdilo a federácia sa následne veľmi neohrabane pokúšala poslať celú záležitosť do zabudnutia.

Susie Wolffová však na nič nezabudla a v stredu oznámila, že na francúzskom súde podala trestné oznámenie na Medzinárodnú automobilovú federáciu. Tá od „uzavretia“ prípadu v decembri zaryto mlčí, čo šéfku F1 Academy primälo k činu. Vo svojom stanovisku uviedla, že FIA sa mlčaním pokúša vyhnúť zodpovednosti, ale ona na krivdu rozhodne nezabudla.

Nezabudol ani Lewis Hamilton, ktorý v Austrálii podrobil Mohameda bin Sulajema nemalej kritike a keď dostal otázku, či naďalej podporuje prezidenta Medzinárodnej automobilovej federácie, odpovedal: „Nikdy nemal moju podporu.“

To znie ako jednoznačné stanovisko, ale sedemnásobný majster sveta pokračoval. „V prvom rade som na Susie nesmierne hrdý. Myslím si, že je veľmi odvážna a postavila sa za veľké hodnoty. Vo svete, kde sa ľuďom často zatvárajú ústa, je jej vystúpenie skvelým posolstvom,“ odkázal Hamilton.

„Som rád, že to rieši mimo nášho sveta F1, pretože v tomto športe, vo FIA, naozaj chýba zodpovednosť. Všetko prebieha za zatvorenými dverami, neexistuje transparentnosť, nie je tu žiadna zodpovednosť, pritom to všetko potrebujeme, fanúšikovia to potrebujú,“ vyhlásil pilot Mercedesu.

„Ako môžete dôverovať športu, ak tu chýba niečo také? Dúfajme, že jej stanovisko prinesie zmenu a bude mať pozitívny vplyv, najmä pre ženy,“ dodal Hamilton.

Podporil ho aj jeho tímový kolega George Russell. Aj on vyzval, aby sa celá záležitosť riešila verejne a otvorene. „Veríte, že lídri majú na srdci najlepší záujem športu, nie svoje vlastné záujmy. Keď nemáme fakty a čísla a neexistuje transparentnosť, vždy si myslíte, že sa niečo skrýva. Preto je teraz pre tento šport také dôležité vyslať správny signál všetkým fanúšikom, že v tomto svete sa veci nezametajú pod koberec.“

Súvisiace články