logo F1online.sk

FIA uzavrela vyšetrovanie vlastného prezidenta: Obvinenia boli nepodložené

Mohamed bin Sulajem
© FIA
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík20. 3. 2024

Jedna z početných kontroverzií je možno na konci. Oddelenie pre dodržiavanie pravidiel FIA rozhodlo o nevine svojho prezidenta Mohameda bin Sulajema, ktorý sa podľa svedectva minimálne jedného zamestnanca federácie mal dopustiť hrubého prekročenia svojich právomocí. Obvinenia presiakli začiatkom marca na verejnosť vďaka televízii BBC. Teraz FIA po preverení obvinení očistila meno svojho prezidenta.

Začiatkom marca informovala britská televízia BBC o dvoch konaniach pred Etickou komisiou FIA, ktoré sa mali týkať prezidenta Mohameda bin Sulajema. Toho obvinil neznámy oznamovateľ z pokusu ovplyvniť výsledky pretekov a snahy zamedziť uskutočneniu Veľkej ceny Las Vegas prostredníctvom neudelenia licencie okruhu na Vegas Strip.

V prvom prípade sa vraj pokúšal o dodatočné zrušenie penalizácie pre Fernanda Alonsa na VC Saudskej Arábie za nesprávne odpykanie päťsekundového trestu – to sa nakoniec aj stalo –, v druhom prípade sa údajne snažil nariadiť svojim podriadeným, aby pre skutočné či domnelé vady neudelili licenciu okruhu v Las Vegas – to sa nakoniec nestalo. FIA však teraz potvrdila, že po prešetrení komisárom FIA pre dodržiavanie predpisov a šesťčlennou etickou komisiou padlo rozhodnutie zbaviť prezidenta obvinení.

Podľa stanoviska federácie trvalo vyšetrovanie tridsať dní a v jeho priebehu bolo vypočutých jedenásť svedkov. Závery sú jednoznačné: nepodarilo sa preukázať, že by Mohamed bin Sulajem konal nesprávne.

„Po preskúmaní výsledkov vyšetrovaní etická komisia jednomyseľne rozhodla, že neexistujú žiadne dôkazy, ktoré by potvrdzovali obvinenia z akéhokoľvek zasahovania zo strany prezidenta FIA Mohameda bin Sulajema,“ uviedla Medzinárodná automobilová federácia vo svojom stanovisku.

„Obvinenia voči prezidentovi FIA boli nepodložené a na podporu rozhodnutia Etickej komisie FIA boli predložené presvedčivé dôkazy, o ktorých niet žiadnych pochybností. Úplná spolupráca, transparentnosť a dodržiavanie pravidiel zo strany prezidenta boli počas celého procesu  tohto vyšetrovania veľmi cenné,“ uviedla FIA.

Súvisiace články