logo F1online.sk

Steinerovi by už nováčik nevadil. Bearmana by vraj vzal

Oliver Bearman
© Ferrari Media
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík18. 3. 2024

Prestupový rok 2024 je stále šialenejší. Lewis Hamilton podpísal kontrakt s Ferrari a na Veľkej cene Saudskej Arábie svojím výkonom nahlas prehovoril Oliver Bearman. Britský mladík sa pevne usadil na prestupovej mape a čakajú ho dôležité mesiace plné vyjednávaní, ktoré musí doplniť adekvátnymi výkonmi vo Formule 2. Už teraz je však jasné, že kľúčom pre jeho budúcnosť je výkon v Džidde a jeho najpravdepodobnejším budúcim zamestnávateľom Haas, ktorého bývalý šéf Günther Steiner by ho vraj v tíme privítal.

Podobne ako jeho nástupca v stoličke šéfa americkej stajne Ajao Komacu, aj Tirolčan bol unesený z výkonu britského mladíka, ktorý s Haasom absolvoval vlani dva voľné tréningy. Zdalo sa, že Steiner to urobil, lebo to od neho vyžadovali pravidlá a zároveň tým spravil láskavosť Ferrari. Podľa Tirolčanasa však o nasadení Bearmana neviedla žiadna dlhá diskusia. Boss Ferrari Fred Vasseur je vraj viac ako spôsobilý na posúdenie potenciálu mladého pilota.

Ani v tomto prípade sa vraj nemýlil. „Naozaj ma ohromilo, aký je pokojný,“ napísal bývalý šéf Haasu vo svojom stĺpčeku pre F1.com. „Dopraje si čas a nikam sa neponáhľa. Musí to vychádzať z jeho minulosti a z dobrej výchovy rodiny. Museli mu k tomu dopomôcť a odviedli fantastickú prácu. Je veľmi mladý – osemnásť rokov je nič – a čas hrá v jeho prospech. Je členom akadémie Ferrari a vie, že ak bude dobre pracovať, má pred sebou dobrú budúcnosť v F1.“

Steiner bol ako šéf Haasu známy svojou neochotou vziať do tímu mladých jazdcov. Nasadenie Micka Schumachera a Nikitu Mazepina vyplývalo skôr z negatívnych okolností. Keď sa však finančná situácia v stajni z Banbury stabilizovala, okamžite opäť siahol po veteránoch. V prípade Bearmana má vraj iný názor.

„Na základe jeho výkonu v Džidde a po tom, čo som od neho videl v Haase, ja by som mu dal pretekársku sedačku,“ vyhlásil Steiner jednoznačne. „Samozrejme, závisí to aj od okolností a od voľných miest na rošte. Musíte sa pozrieť na celkovú situáciu, ale pre mňa by bol kandidátom.“

„Samozrejme, nie je stopercentne isté, že sa mu to podarí. Stále je to riskantné, ale spôsob, akým sa so všetkým vysporiadal v kvalifikácii a v pretekoch v Džidde po jedinej hodine tréningu, naznačuje, že toto riziko je menšie,“ skonštatoval Steiner.

„Potenciálnych zamestnávateľov tento výkon zbavil pochybností o tom, čo dokáže. Je v dobrej situácii, keďže mnohým jazdcom po tejto sezóne končia zmluvy. Nemôže ísť kamkoľvek chce, ale verím, že sa mu naskytne nejedna príležitosť. Ak ja vidím jeho potenciál, uvidia ho aj ostatní, takže si myslím, že má dobrú šancu na zisk miesta v budúcom roku,“ dodal temperamentný Tirolčan.