logo F1online.sk

Na McLaren s Mercedesom strácame dve alebo tri desatiny, hlási Alonso

Fernando Alonso
© LAT/Aston Martin
Tomáš Masár
Tomáš Masár17. 3. 2024

Zatiaľ čo vlani o takomto čase zbieral jedno pódium za druhým, v súčasnosti má pre Fernanda Alonsa cenu zlata aj piate miesto – obzvlášť, keď poráža súperov, ktorí disponujú o niečo rýchlejším monopostom. Španielovi sa to podľa vlastných slov podarilo v Saudskej Arábii, kde si na konto pripísal cenný skalp Landa Norrisa, Olivera Bearmana a oboch pilotov Mercedesu.

Kým v Bahrajne sa pred Alonsa preštrikoval celý rád súperov, v Ďžidde nič také 42-ročný matador nedopustil. Po štarte zo štvrtého miesta si síce o jednu priečku pohoršil, ale vzhľadom na to, že za sebou zanechal hneď štyroch jazdcov, ktorí – podľa Španielových slov – disponujú kvalitnejším materiálom, je so svojím výkonom v pretekoch nadmieru spokojný.

„Myslím si, že v Saudskej Arábii sme si počínali v porovnaní s Bahrajnom o poznanie lepšie,“ nechal sa počuť majster sveta z rokov 2005 a 2006. „V piatok sme nasadili súbor noviniek, ktorý fungoval skutočne dobre. Nazdávam sa, že sme si výkonnostne o niečo polepšili.“

Napriek tomu sa má Aston Martin podľa Alonsa na súperov stále v čom doťahovať. „Na McLaren a Mercedes nám chýbajú dve alebo tri desatiny sekundy na kolo. Ich náskok sa pokúsime zmazať, čo bude náročnou, no peknou výzvou. Čaká nás zaujímavá sezóna,“ poznamenal Alonso, ktorý hovorí, že Aston Martin musí popracovať najmä na pretekovej rýchlosti – kvalifikačná sa zdá byť dosiaľ dostačujúca.

„V pretekoch sme na McLaren s Mercedesom strácali dve alebo tri desatiny, v prípade Red Bullu a Ferrari to bolo o niečo viac. V kvalifikácii sa však zdáme byť súperom vyrovnaným partnerom. Preto musíme popracovať predovšetkým na pretekovom tempe.“

Za najcennejší skalp z Džiddy považuje Alonso ten Russellov. Brit na rodáka z Ovieda dobiedzal v podstate celé preteky, no napokon pilota Aston Martinu nepredbehol.

„V pretekoch som bol pod enormným tlakom. Nesmierne som na to totiž tlačil, ale (štvrtý) Oscar sa mi iba neustále vzďaľoval. Výrazne rýchlejší bol aj George za mnou. Najhoršie na tom všetkom bolo, keď som si počas výjazdu bezpečnostného vozidla uvedomil, že do konca pretekov zostáva ešte 43 kôl.“ Napokon však Alonso jazdca Mercedesu dokázal udržať za sebou a pripísať si na konto nesmierne cenných a vydretých desať bodov.