logo F1online.sk

S Markom môže z Red Bullu odísť aj Verstappen. Umožňuje mu to zmluva, tvrdí Schumacher

Max Verstappen a Helmut Marko
© Getty Images/RB Content Pool
Tomáš Masár
Tomáš Masár17. 3. 2024

V Red Bulle vládne v poslednom čase napätie. Vo vedení tímu totiž prebieha akási malá občianska vojna, v ktorej stojí na jednej strane šéf stajne Christian Horner, a na strane druhej predovšetkým Helmut Marko, ktorý sa má vyhrážať odchodom. Pokiaľ by Rakúšan z Milton Keynes odišiel, je pravdepodobné, že by so sebou stiahol aj Maxa Verstappena, ktorý nedá na rodáka z Grazu dopustiť a ktorému to podľa Ralfa Schumachera umožňuje zmluva.  

Verstappen je s Red Bullom zmluvne viazaný do roku 2028. Mladší z bratov Schumacherovcov však tvrdí, že by sa z Milton Keynes mohol porúčať aj skôr. Niekdajší pilot Williamsu a Toyoty hovorí, že súčasťou Holanďanovho kontraktu je aj klauzula, v ktorej sa uvádza, že pokiaľ z tímu odíde Helmut Marko, môže tak urobiť aj úradujúci majster sveta.

„Áno, je to skutočne tak,“ uviedol Schumacher pre Sky. „Dopočul som sa o tom z dobrých zdrojov. Neviem však, či by sa Verstappen k niečomu takému odhodlal. Myslím si, že by na to doplatili všetky zainteresované strany.“

Marko sa však už medzičasom vyjadril, že sa v blízkej budúcnosti z Red Bullu odísť nechystá. V podobnom duchu sa vyslovil aj Christian Horner, ktorému do karát nahráva skutočnosť, že sa teší podpore Júvitjovcov, ktorí vlastnia 51% akcií „červených býkov“.

„Absolútne nerozumiem tomu, čo má thajská strana a Christian Horner v úmysle. Nechápem, prečo sa snažia udržať Hornera na čele tímu za každú cenu,“ povedal Schumacher.

Medzičasom je v Red Bulle na spadnutie aj jazdecká otázka pre rok 2025. Sergio Pérez má po výkonnostne premenlivom ročníku 2023 takpovediac nôž na krku, no zatiaľ napĺňa tímové očakávania a zdá sa, že bude kolegom Maxa Verstappena aj v nasledujúcom roku.

Otázne však je, či nebude chcieť „zmeniť dres“ samotný Holanďan. Ten síce akékoľvek zajačie úmysly popiera, ale faktom je, že ho zachytili objektívy fotoaparátov v družnom rozhovore so šéfom Mercedesu Totom Wolffom.