logo F1online.sk

Preteky, že sú nudné? Iba dianie na čele, tvrdí Albon

Alex Albon
© Martin Trenkler
Tomáš Masár
Tomáš Masár15. 3. 2024

Formule 1 dominuje v uplynulých rokoch Max Verstappen, ktorý vyhráva jedny preteky za druhými. Mnohých fanúšikov preto začína „efjednotka“ omŕzať, označujú ju za príliš nudnú a vopred predvídateľnú. Toto tvrdenie však podľa Alexa Albona vôbec nekorešponduje s realitou. Pilot Williamsu síce pripúšťa, že o víťazovi pretekov je spravidla vopred rozhodnuté, ale zdôrazňuje, že vo zvyšku štartového poľa sa to aktivitou na trati len tak hemží.

Max Verstappen ovládol oba doterajšie preteky sezóny 2024, keď cieľovú pásku preťal zakaždým s výrazným náskokom pred tímovým kolegom Sergiom Pérezom. Nejeden z fanúšikov už preto aktuálny ročník odpísal s dodatkom, že je o všetkom vopred rozhodnuté a pokiaľ by tomu tak aj nebolo, preteky sú predsa príliš nudné.

Voči týmto a obdobným tvrdeniam sa ostro ohradzuje Alex Albon, ktorý považuje aktuálny šampionát za všetko, len nie nudný. Thajsko-britský pilot má za to, že sa to na trati aktivitou len tak hemží, akurát nedochádza k zmenám vo vedení pretekov.

„Mrzí ma, keď vidím komentáre o Maxovi a o tom, že je to nudná sezóna, pretože to vôbec nie je pravda – teda aspoň z môjho uhľa pohľadu,“ vyslovil sa v podcaste Beyond the Grid jazdec Williamsu. „Pokiaľ si odmyslíte Maxa, tak zistíte, že je tohtoročný štartový rošt vo Formule 1 jeden z najvyrovnanejších v histórii. Dokonca to platí aj vtedy, keď si Maxa neodmyslíte.“

„Je ťažké presvedčiť divákov, že preteky nie sú nudné, pretože sa všetci zameriavajú iba na jazdca vpredu. Za vedúcim pretekárom sa však toho odohráva habadej. Napríklad v takom Bahrajne sme do boxov zamierili o dve kolá neskôr ako naši súperi, kvôli čomu sme sa prepadli až o šesť priečok. Malo to za následok, že sme sa z priebežného jedenásteho miesta, na ktorom sme figurovali v pretekoch, prepadli až na pätnáste, na ktorom sme preťali šachovnicovú vlajku. Dovolím si preto tvrdiť, že je štartové pole nesmierne vyrovnané.“

Napriek tomu, že ani jeden z jazdcov Williamsu v prvých dvoch pretekoch sezóny nebodoval, je Albon presvedčený o tom, že tím z Grove zaznamenal oproti vlaňajšku určitý progres.

„FW 45 mal kopu chýb,“ rozhovoril sa trinásty muž minuloročného šampionátu. „Keď zozadu fúkal vietor, auto sa správalo katastrofálne a po tejto stránke sme sa v tomto roku výrazne zlepšili. Je však potrebné uviesť, že oproti vlaňajšku si polepšil (snáď) každý,“ dodal Albon.