logo F1online.sk

Bearman: Nemôžem urobiť viac, aby som dokázal, že mám na F1

Oliver Bearman
© Ferrari Media
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík12. 3. 2024

Oliver Bearman získal v Saudskej Arábii niečo možno ešte cennejšie než titul vo Formule 2. Britský mladík bol v neľahkej situácii a uspel. Dokázal, že môže byť rýchly už od úvodných kôl, čo je v súčasnej Formule 1 azda najcennejšie. Teraz má pred sebou tú najťažšiu prekážku – získanie jednej z dvadsiatich sedačiek na štartovom rošte.

Zo súčasného pohľadu je zrejmé, že ak Ollie nevytlačí z Formuly 1 jedného z pilotov Haasu, tak ho v budúcej sezóne neuvidíme v najvyššej motoristickej triede. Ukázal sa viac ako dobre a dokázal, že na to má, ale bude to stačiť? Okrem iného, vo Formule 2 už nabral v šampionáte slušnú stratu, takže potvrdenie svojej hodnoty titulom v najvyššej juniorskej kategórii nebude jednoduché. Korunu šampióna však po takom skvelom víkende možno ani nebude potrebovať.

„Neviem, čo viac by som mohol urobiť, pretože si nemyslím, že sa vo Formule 1 objavím po zvyšok tohto roka,“ povedal médiám Bearman. „Mojím cieľom bolo predviesť tento víkend skvelý výkon. Myslím si, že som odviedol slušnú prácu, takže je to asi v poriadku. Teraz môžem len pokračovať vo Formule 2, naďalej na to tlačiť a držať si palce.“

Ten však predsa len nejakú šancu dostane. V tejto sezóne ho čaká až šesť voľných tréningov s tímom Haas a práve po mieste v tomto tíme Ollie intenzívne poškuľuje. Zástupcovia tejto stajne už vyjadrili svoje nadšenie zo schopností anglického mladíka, ale rozhodnutie bude záležať na mnohých premenných a nie všetky má Oliver vo svojich rukách.

„Tento rok ma s Haasom čaká veľa voľných tréningov. Teším sa, že si s nimi vybudujem vzťah a najazdím viac kilometrov v aute. Dúfam, že sa mi otvoria dvere. To by bolo fantastické,“ povedal Bearman.

Pri hodnotení svojho vystúpenia na VC Saudskej Arábie bol Ollie vzhľadom na svoje obmedzené skúsenosti a prípravu spokojný so svojím výkonom. Jeho jedinou úlohou bolo v podstate odjazdiť čisto, vyhnúť sa chybám a priviesť auto do cieľa. Zdá sa to ako jednoduchá úloha, ale vzhľadom na okolnosti jednoduchá nebola. Nakoniec ju splnil nad rámec. „Auto lietalo, čo je, samozrejme, veľký bonus. Myslím si však, že sme odjazdili čisté preteky, bez chýb, a to je presne to, čo sme chceli, takže som so svojím výkonom spokojný,“ povedal Bearman.