logo F1online.sk

Marko vychválil Bearmana a varoval Ricciarda: Musí prísť s niečím a musí to urobiť rýchlo

Daniel Ricciardo
© Martin Trenkler
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík12. 3. 2024

Daniel Ricciardo má za sebou veľmi náročný štart sezóny. Jeho doterajšie účinkovanie v tíme RB pripomína skôr veľmi neúspešnú kapitolu jeho kariéry v McLarene, nie jeho úspešné obdobie v Red Bulle. Ricciardo pritom veľmi dobre vie, aké sú pravidlá: ak nepodávate výkony hodné prestupu do Red Bullu, ste z kola von. Prvé verejné varovanie mu vyslal už aj Helmut Marko.

Ten vo svojom stĺpčeku pre nemecký Speedweek, ktorý vlastní Red Bull, rozobral Veľkú cenu Saudskej Arábie zo svojho pohľadu. Rakúsky veterán sa odmietol venovať téme, ktorá zaujíma všetkých najviac – kontroverzii okolo Christiana Hornera – a písal skôr o tom, čo sa dialo na trati. Medzi podstatné témy patrilo aj účinkovanie Daniela Ricciarda Ollieho Bearmana.

„V tejto sezóne ide Júkimu aj Danielovi o veľa,“ napísal Marko. „Júkiho kvalifikačná výkonnosť bola veľmi dobrá a Ricciardo bude musieť prísť s niečím a bude to musieť urobiť rýchlo. Aspoň v kvalifikácii je Cunoda veľmi dobrý, potom v prvom stinte tím bojuje o body, aby sa následne prepadli.“

„Nedokážu udržať rýchlosť v priebehu celých pretekov. Či už príliš zaťažujú pneumatiky, alebo sú za tým iné dôvody, to musíme zistiť,“ uviedol Marko.

Ten sa veľmi obšírne venoval aj Oliverovi Bearmanovi, ktorý sa v Saudskej Arábii stal senzáciou. Aj keď nejde o jazdca Red Bullu, mladíci sú objektom Helmutovho záujmu. To bude platiť dvojnásobne, keď sa začne hľadanie nástupcov Ricciarda, Cunodu alebo aj Péreza, ktorí nemajú zaistenú budúcnosť pre rok 2025.

„Debut Ollieho Bearmana vo Ferrari bol podľa mňa senzačný. Zajazdiť takto na trati ako Džidda bez poriadneho tréningu bolo naozaj pôsobivé. Miestami jazdil takmer na úrovni Charlesa Leclerca,“ vyhlásil Marko, ktorý Ferrari radí, aby Oliverovi okamžite našli miesto.

„Kúpili drahého Hamiltona, Leclerc má dlhodobý kontrakt a Bearman je supertalent. Keby som bol Fred Vasseur, okamžite by som Bearmanovi našiel kokpit F1 v inom tíme, neviem, napríklad v Haase. Teraz budú musieť vysoliť viac peňazí na jeho tréning. Tímy sú momentálne relatívne finančne nasýtené, takže budú musieť draho platiť,“ napísal poradca Red Bullu.

Marko pritom pripodobnil výkon Bearmana k hviezdičke MotoGP Pedrovi Acostovi či k juniorovi Red Bullu Liamovi Lawsonovi. Práve o Novozélanďanovi sa v ostatných týždňoch hovorilo. Už nespĺňa kritériá pre nováčika, keďže vlani odjazdil päť veľkých cien, a tak sa nezdá rozumné nasadiť ho vo voľných tréningoch. Začalo sa preto hovoriť, že Red Bull chystá pre svojho mladíka pomerne rozsiahly testovací program, čo je určite zdvihnutý ukazovák aj pre Ricciarda.

„Bearman – alebo aj náš Liam Lawson v minulej sezóne, či debut Pedra Acostu v MotoGP – ukazuje, ako vyzerá skutočný výnimočný talent. Samozrejme, všetci dnešní mladíci sú dobre pripravení, ale len keď je niekto naozaj dobrý, môže hneď od začiatku dosahovať takéto výkony. Spôsob, akým Acosta zaútočil na Marca Márqueza, mi prišiel neuveriteľne osviežujúci, rovnako ako Bearmanov výkon v Saudskej Arábii. To je to, čo všetci chceme vidieť,“ vyhlásil nadšene Marko.

Súvisiace články