logo F1online.sk

Marko sa po stretnutí s Mintzlaffom rozhodol zostať: Zhodli sme sa vo všetkom

Helmut Marko
© Getty Images/RB Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala10. 3. 2024

Dráma v Red Bulle má pravidelné cykly; krátko po vyostrení situácie prichádza jej upokojenie, aby sa mohlo začať odznova. Po tom, čo sám Helmut Marko v piatok roztočil kolo špekulácií o svojom odchode, upokojil fanúšikov Red Bullu a Maxa Verstappena, že všetko je v najlepšom poriadku.

Interné problémy v Red Bulle sprevádza certifikovaný chaos a množstvo špekulácií. Padok F1 sa však v piatok neopieral o špekulácie, ale o vyjadrenia Helmuta Marka, ktorý uviedol, že netuší, či sa objaví aj na pretekoch v Austrálii. Podľa jeho vlastných slov mu hrozila suspendácia a potenciálne aj odchod z Red Bullu.

Na slová Helmuta Marka priamo reagoval aj jeho chránenec Max Verstappen a pre zmenu odkázal, že ak športový poradca odíde, v Red Bulle budú mať “veľký problém”. V tom prípade by sa vraj nedal vylúčiť ani jeho odchod.

Trojnásobný majster sveta tak bude veľmi rád, že sobotňajšie stretnutie Helmuta Marka s generálnym riaditeľom Red Bullu Oliverom Mintzlaffom a šéfom nápojovej divízie Franzom Watzlawickom dopadlo nad očakávania. Krátko pred začiatkom programu na okruhu sme už oboch videli vykračovať si padokom s úsmevmi na tvári.

“Mali sme veľmi dobrý rozhovor a zhodli sme sa vo všetkých bodoch,” prezradil dôvod na svoju spokojnosť Helmut Marko pre ORF. “Padla jednohlasná zhoda: Budem tu pokračovať. Môj kontrakt platí ešte na tri roky.”

Marko zároveň potvrdil, že šéfovia Red Bullu si na nedeľu naplánovali cestu do Dubaja a stretnutie s “druhým akcionárom z Thajska” Čalermom Júvitjom. Nevedno, čo bolo predmetom tohto stretnutia, no podľa všetkého by na ňom malo byť dohodnuté splnenie podmienok Helmuta Marka. Rakúsky biznismen v piatok odkázal, že všetko bude musieť byť “nastavené správne”, aby v tíme zotrval.

Oliver Mintzlaff bol podobne dobre naladený ako jeho kolega z Rakúska, hoci mu nebolo veľmi do reči. “Koncentrujeme sa na pretekanie,” reagoval na novinárske otázky. “Mali sme dobrý rozhovor, no teraz budeme venovať svoju pozornosť športu. Nemáme v pláne zvestovať celému svetu naše interné personálne problémy.”

Marko nemal prsty v úniku informácií

Vyšetrovanie Helmuta Marka, ktorému sa nakoniec zrejme vyhne, sa malo týkať úniku informácií z vyšetrovania. Správy z komunikácie rozposlal médiám anonym ešte pred pretekmi v Bahrajne. Vedenie Red Bullu ich obsah nekomentovalo, no ak chcel Red Bull vyšetrovať ich únik, naznačil tým, že nešlo o čisté fabrikáty.

Helmut Marko sa smeje nad predstavou, že by on pustil do médií snímky konverzácie z WhatsAppu. “Ja som veľmi rád, že dokážem aspoň trochu ovládať svoj iPhone!” hovorí pobavene. “Nevidel som report z vyšetrovania ani tieto správy. Naschvál som sa od tejto veci dištancoval. Spájať ma s takouto takmer vojenskou operáciou je šialené, ako by povedal Lauda.”

“Diskutovali sme a zhodli sme sa, že tieto rozšírené špekulácie nemajú žiaden právny základ,” uviedol na túto tému pre Sky. Suspendácia sa teda nekoná. “Nie, nie, nie. Ak si niekto také čosi želal, tak to nemal podložené.”

Helmut Marko takisto naznačil, že nebude mať problém pokračovať v jednom tíme aj s Christianom Hornerom. “Pracovali sme spolu 19 rokov, tak prečo nie? Ale veci treba vyriešiť,” upozornil.

Znamená to, že aj Max Verstappen zostane v tíme? Aj on má platný kontrakt, ktorý by ho mal udržať v Red Bulle až do roku 2028. “To je ešte ďaleko. Toto Wolff hovorieva, že kontrakty vo Formule 1 neznamenajú tak veľa.”

Marko ďakuje charakternému Verstappenovi za podporu

Podľa jednej teórie boli slová Helmuta Marka o hroziacej suspendácii obranným manévrom. Vďaka tomu, že verejnosť už o všetkom vedela, sa vytvoril tlak za jeho zotrvanie. Nič sa neriešilo medzi súťažnými víkendmi za zavretými dvermi.

Veľkú podporu tak športovému poradcovi stihol vyjadriť Max Verstappen, ktorý sa k tejto téme v piatok vyjadril pre viaceré médiá. “Bolo to pôsobivé a som mu za to vďačný. On je jedným z mála ľudí, ktorí majú pevný charakter a sú lojálni.”

Helmut Marko sa tak zatiaľ môže len pousmiať nad — aj trochu žartovnou — ponukou Tota Wolffa, aby prišiel do Mercedesu a zaplnil v ňom dieru po Nikim Laudovi. “Čítal som Totove vyjadrenia. Som mu za jeho ponuku vďačný, ale momentálne po nej nepotrebujem siahnuť.”