logo F1online.sk

Piate miesto chutí skvele, žiari Alonso

Oscar Piastri a Fernando Alonso po štarte VC Saudskej Arábie 2024
© LAT Images/Aston Martin
Milan Kubala
Milan Kubala10. 3. 2024

V priebehu jedného roka sa toho vo Formule 1 môže zmeniť veľmi veľa. Fernando Alonso vlani bral prakticky len pódiá, no teraz má obrovskú radosť aj z piatej priečky. Uvedomuje si totiž stratu svojho tímu, ktorej odstránenie ešte chvíľu potrvá.

Oscar Piastri, Fernando Alonso a George Russell v sobotu odjazdili takmer celé preteky v tejto formácii. Zatiaľ čo Piastri žartoval, že sa stal expertom na zadné krídlo Mercedesu (Lewisa Hamiltona), George Russell drvivú väčšinu veľkej ceny študoval difúzor Fernanda Alonsa.

Španiel bol odhodlaný sa piateho miesta nevzdať a plne sa koncentroval len na svoju jazdu. V záverečnej tretine pretekov dokonca požiadal tím, aby mu začal odpočítavať kolá do konca, keďže on sa nastavil do kvalifikačného režimu.

“Mali sme dobré preteky a lepšiu rýchlosť ako v Bahrajne,” pochvaľoval si Fernando Alonso po pretekoch. “Stále si myslím, že sme rýchlejší v kvalifikácii ako v pretekoch, ale dnes sme dokázali bojovať s McLarenmi a Mercedesmi. Red Bull a Ferrari sú stále o krok pred nami. V aute som sa cítil komfortne a s dnešnými pretekmi som spokojný.”

V tíme mali pred sobotou rešpekt. Do Austrálie tak budú cestovať s väčším sebavedomím. “Je to malý krok správnym smerom, no potrebujeme spraviť ďalší. Platí to najmä pre naše pretekové tempo. Dnes sme využili safety car. Hamilton a Norris nemohli zastaviť v ten istý čas ako ich kolegovia, čo sme využili. Carlos mal zas problémy.”

“Piate miesto chutí skvele, a teraz ideme do Austrálie,” doplnil šampión z rokov 2005 a 2006.

Lance Stroll po pretekoch prakticky nemal čo hodnotiť, keďže sa skončili už po ôsmich kolách, no jeho odpovede boli rovnako dlhé ako inokedy. Skrátiť ich je už totiž úloha pre expertov na teoretické limity dátovej kompresie, nie pre jazdca Formuly 1.

“Len som sa dotkol vnútornej bariéry v 22. zákrute. Bola to skrátka chyba,” poznamenal kanadský pretekár, ktorý dostal za úlohu pozrieť sa i smerom dopredu. Čoskoro nás čaká víkend v Melbourne. Ako to vyzerá s Aston Martinom v tomto smere? “Reštartujeme sa a pôjdeme do Austrálie.”