logo F1online.sk

Magnussen tvrdí, že keby chcel, vo Formule 1 mohol zostať

Kevin Magnussen
© Haas
Milan Kubala
Milan Kubala30. 10. 2020

S pravdepodobnosťou hraničiacou s istotou sa Kevin Magnussen z Formuly 1 po skončení tejto sezóny vytratí. Je otázne, či ho v kráľovnej motoršportu ešte niekedy uvidíme; vrátiť sa po dlhšej odmlke je boj na dlhé lakte. Dánsky pretekár sa však rozhodol ísť do tohto rizika, hoci mal možnosť zamieriť do inej stajne.

Prezradil to počas mediálneho dňa v Imole, ktorý sa netradične koná v piatok. “Áno, mal som aj iné možnosti, ktoré azda na pohľad nevyzerali byť dostupné,” hovorí Kevin Magnussen naznačujúc, že rokoval s niektorým z tímov, ktoré už otázku jazdeckej dvojice pre rok 2021 mali oficiálne uzavretú. “Mal som teda šancu zostať vo Formule 1.”

Prečo po nej teda nesiahol? “Myslím si, že mi chýba vyhrávanie, chýba mi ten pocit, keď som konkurencieschopný. Toto zohralo dôležitú úlohu, keď som sa rozhodoval o tom, ako budem v budúcnosti pokračovať. Chýba mi víťazenie, chcem sa dostať do pozície, že budem konkurencieschopný a budem zbierať víťazstvá a šampionátové triumfy.”

V iných sériách je skutočne pravdepodobnosť, že sa Magnussenovi tento sen splní, vyššia. Vo Formule 1 má predsa len reálnu šancu na titul len Mercedes. V boji o víťazstvá sa sem-tam pošťastí Red Bullu, ale zvyšok sa len bezmocne prizerá, ako si tieto dva tímy zapĺňajú svoje už beztak preplnené vitríny.

“Vo Formule 1 by som nezostával za každú cenu,” pokračoval Magnussen. Tým zrejme vysvetlil, že rokoval s niektorou z papierovo slabších stajní. “Chcem byť konkurencieschopný, chcem cítiť, že niekam tá moja kariéra smeruje a posúvam sa.”

“Sedem rokov som vo Formule 1 strávil tým, že som sa pokúšal dobehnúť tie úspechy. Cítim, že v tom musím pokračovať. Nechcem spraviť krok späť. Teda áno, mal som nejaké príležitosti, ale dosť dobré sa objavili aj mimo Formuly 1. Tie ma tiež zaujali,” prezradil 28-ročný Roskildčan.

V spojitosti s Magnussenom sa hovorí o americkej sérii IndyCar či o WEC, kde by sa mohol v budúcnosti predstaviť v jednom tíme so svojím otcom Janom Magnussenom. Keby však prišla ponuka z lepšieho tímu v F1 aspoň na rezervného jazdca, nevzal by ju?

“Závisí od koho. Rok som už strávil v úzadí ako rezervný jazdec,” pripomenul sezónu 2015 a jeho nešťastný štart kariéry v McLarene. “V tom roku som mimo svojich úloh rezervného jazdca nikde nepretekal, to bolo ťažké. Ja som pretekár a potrebujem pretekať, aby som zostal motivovaný a spokojný. To bude moja priorita, nájsť si niekde konkurencieschopné auto.”