logo F1online.sk

Ricciardo dúfa, že mal poškodené auto. Cunoda je s postupom do Q3 veľmi spokojný

Daniel Ricciardo
© Getty Images/RB Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala8. 3. 2024

Júki Cunoda mal v Bahrajne smolu a postup do Q3 mu ušiel len o vlások, no v Saudskej Arábii si to vynahradil. Pre stajňu Racing Bulls to mohlo byť pekné ukončenie kvalifikácie, keby Daniel Ricciardo nevypadol z hry už v Q2, v ktorej neporazil ani jedného súpera.

Ak by sme mali byť presní, jedného súpera predsa len zdolal. Austrálčan skončil štrnásty pred Nicom Hülkenbergom, no to je len slabá útecha. Pilot Haasu nestihol zajazdiť ani jedno merané kolo pred tým, než mu technika vypovedala poslušnosť.

Daniel Ricciardo nebol so svojím výsledkom spokojný. Na tímového kolegu stratil v Q2 priepastných 0,461 sekundy. “Pred kvalifikáciou sme boli celkom vyrovnaní a v Q1 to vyzeralo tak isto. On a v podstate všetci ostatní zrazu spravili krok vpred a my sme sa trápili. Ešte pred pretekmi chcem rozpitvať túto kvalifikáciu a zistiť, kde sa to vzalo, pretože toto nie je (skutočný) rozostup.”

Pre rodáka z Perthu je kvalifikácia na VC Saudskej Arábie záhadou na rozdiel od toho, čo sa stalo v Bahrajne, kde takisto skončil štrnásty. “Minulý týždeň som bol frustrovaný sám zo seba, pretože som vedel, že som na stole nechal čas. Samozrejme, auto nikdy nebude dokonalé, ale vtedy som vedel, že je to moja vina. Dnes je to tak trochu záhada.”

V rozhovore pre F1 TV na túto tému prezradil: “V Q1 sme vyrazili na trať a prvých pár kôl bolo OK. Vedeli sme, kde strácame čas, no keď sme sa ho pokúsili získať späť, tak sme narazili na strop. Aj keby som mal ďalšiu sadu pneumatík, nemyslím si, že by som dokázal byť rýchlejší. Je to trochu frustrujúce, no pozrieme sa na to. Máme pár nápadov, čo je za tým, ale bolo to frustrujúce.”

Getty Images/RB Content Pool

Bývalý pilot Red Bullu, Renaultu či McLarenu prehlásil, že auto nebolo ani nedotáčavé, ani pretáčavé, ba v skutočnosti sa v ňom cítil “celkom dobre”. V porovnaní s ostatnými skrátka nemal grip.

Jedným dôvodom by mohla byť iná príprava pneumatík, no v talianskej stajni vraj “neskúšali nič bláznivé”. “Aj keď robíte to isté, tak pri evolúcii trate a drobných zmenách získavate čas, ani sa nemusíte viac snažiť. Ten čas však neprichádzal. Nechcem však byť príliš utrápený.”

“Na tejto trati sú vysoké preťaženia a triafate tu obrubníky. Neviem, možno sme niečo na obrubníku poškodili. Uvidíme. Dúfam, že niečo také nájdeme, ale zatiaľ je príliš skoro myslieť pozitívne o pretekoch,” doplnil.

Júki Cunoda postúpil do najlepšej desiatky a v poslednej časti kvalifikácie porazil Lancea Strolla. Prvýkrát v roku tak obsadil post pre najlepšieho jazdca “zo zvyšku sveta”. “Cítim sa dobre. Je to prvý postup do Q3 v roku. Nebolo to ľahké, ako vždy je všetko veľmi tesné. Náš potenciál sme však využili na maximum. Som veľmi spokojný.”

Môže v nedeľu pomýšľať na body? “Určite. Náš tím odvádza fantastickú robotu. Poskladať to všetko nebolo jednoduché, v tréningoch sme boli aj na pätnástom alebo šestnástom mieste. Mali sme však dobrú prípravu. Čakajú nás dlhé preteky a spravíme, čo bude v našich silách.”

Súvisiace články