logo F1online.sk

Verstappen varuje Red Bull: Ak Marko odíde, budeme mať veľký problém

Max Verstappen a Helmut Marko
© Getty Images/RB Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala8. 3. 2024

Max Verstappen v Saudskej Arábii síce získal pole position, no novinárov po kvalifikácii nezaujímal len jeho suverénny výkon. Veľkej pozornosti sa dostalo ďalšej divokej jazde vo vnútri Red Bullu, ktorá vraj môže viesť až k odchodu Helmuta Marka. Verstappen odkazuje, že ak sa to stane, Red Bull bude mať problém.

Po tlačovej konferencii Christiana Hornera sa zdalo, že v Red Bulle sa všetko pomaly vráti do starých koľají. To by však nebola Formula 1, keby pre nás nemala pripravený ďalší nečakaný zvrat. Najnovšie si vraj Red Bull posvieti na Helmuta Marka, ktorému hrozí suspendácia. Poradcu Red Bullu zrejme čaká vyšetrovanie, ktoré bude skúmať, či je zodpovedný za úniky informácií do médií.

Aj keď mal 81-ročný Rakúšan dostať zákaz vyjadrovať sa pre médiá, sám pre nemeckú ORF priznal, že “existuje teoretická šanca” veľmi skorej rozlúčky s Red Bullom. Marko sa má v sobotu stretnúť so šéfom Red Bullu Oliverom Mintzlaffom a prebrať s ním svoju budúcnosť v tíme. “Všetko musí byť nastavené správne, aby som tu chcel pokračovať.”

Helmut Marko spoluzakladal Red Bull Racing a bol to on, kto Christiana Hornera odporučil Dietrichovi Mateschitzovi na pozíciu šéfa tímu vo Formule 1. Marko stál pri všetkých kľúčových rozhodnutiach a až doteraz bol neoddeliteľnou súčasťou stajne. Čo sa však donedávna zdalo byť nemysliteľné, sa teraz môže stať realitou.

Max Verstappen nechce ani počuť o tom, že by mal Marko vypratať svoju kanceláriu. “Ja mám veľký rešpekt pred Helmutom. Veľmi veľa sme toho spoločne dosiahli a som k nemu veľmi lojálny. Každému členovi tímu som to vždy hovoril, aj tým na vysokých postoch. On je dôležitou súčasťou mojich rozhodnutí vrátane interných rozhodnutí v tíme. Je veľmi dôležité, aby v tíme zostal spolu so všetkými ostatnými, pretože toto je tímová práca.”

“Je dôležité udržať pokope všetkých kľúčových ľudí. Ak by spadol takýto dôležitý pilier — čo som povedal aj tímu —, pre mňa by to nebolo dobré. Z môjho pohľadu Helmut musí zostať,” naliehal trojnásobný majster sveta na pokvalifikačnej tlačovej konferencii.

Vzápätí pokračoval: “On spoločne s Dietrichom budoval stajňu už od prvého dňa. Vždy bol lojálny k tomuto tímu — ku všetkým v tomto tíme — a už aj v dávnej minulosti sa postaral o to, že všetci si udržali svoje miesta.”

Nie je celkom jasné, na čo Max Verstappen narážal v poslednej vete. Portál motorsport-total.com však oprášil starú špekuláciu ešte z čias partnerstva Red Bullu so značkou topánok Geox. Jedna zákulisná povedačka hovorí, že Christian Horner sa kedysi snažil na tomto partnerstve osobne obohatiť, za čo ho mal Dietrich Mateschitz chcieť vyhodiť.

Údajne to bol Helmut Marko, kto šéfovi tímu “zachránil zadok”. Možno na tento moment naráža aj Verstappen, keď hovorí: “Myslím si, že je veľmi dôležité preukázať veľký rešpekt voči tomu, čo spravil. To platilo aj o lojálnosti a integrite. Určite je dôležité, aby zostal súčasťou tohto tímu. Je to dôležité aj pre mňa.”

Verstappen takisto vďačí za mnohé práve Helmutovi Markovi, ktorý je otcom najúspešnejšej jazdeckej akadémie vo Formule 1. V nej Holanďan vyrastal a Marko nad ním vždy držal ochrannú ruku.

Nemecká Sky položila Maxovi Verstappenovi ešte ďalšiu dôležitú otázku: Ak už Helmut Marko nebude súčasťou Red Bullu, bude to znamenať, že nezostane ani on? “Tak v tom prípade budeme mať v Red Bulle veľký problém,” odvetil 26-ročný Holanďan, ktorý sa podľa svojich slov “určite” postaví za Helmuta Marka.

Možno si teraz môžeme pripomenúť slová Josa Verstappena z minulého týždňa, podľa ktorého hrozí “explózia” v Red Bulle. Veríme však tomu, že by z tímu odišiel Max Verstappen?

V stredu dostal otázku, čo by sa muselo udiať, aby v roku 2025 nejazdil za Red Bull. “Veci by sa museli vyvinúť naozaj šialeným smerom.”

Po kvalifikácii novinárov zaujímalo, či by odchod Helmuta Marka predstavoval niečo “šialené”. Verstappen vyhlásil: “Ak sa to stane, tak to bude ešte slabý výraz. Bude to šialené. Uvidíme, čo sa stane a či sa niečo udeje v priebehu nasledujúceho týždňa.”