logo F1online.sk

Akú hodnotu majú Hamiltonove rekordy? Podľa Hilla ich devalvuje chýbajúca konkurencia

Lewis Hamilton
© Mercedes
Milan Kubala
Milan Kubala30. 10. 2020

Po rokoch možno opadne znechutenie časti fanúšikovskej obce z toho, že Lewis Hamilton pozbieral víťazstvá a majstrovské tituly v dominantnom monoposte rovnako, ako sa to stalo aj v prípade Michaela Schumachera. Aspoň v najbližších rokoch by sa však mal Hamilton pripraviť na to, že jeho rekordy budú vnímané ako ľahko zarobené, obáva sa Damon Hill.

Väčšinu svojich víťazstiev získal Hamilton v Mercedese. Pred prestupom z McLarenu v roku 2013 ich mal na konte len 21, ostatných 70 získal v aute, na ktoré konkurencia jednoducho nemala nárok. To posledné chýbajúce víťazstvo v tomto výpočte prišlo v Maďarsku 2013, kedy ešte dominoval Sebastian Vettel.

“Je tu riziko, že Lewisove úspechy budú hodnotené v kontexte toho, akú mal veľkú konkurenciu,” hovorí Damon Hill pre Daily Mail. “Musel tvrdo bojovať proti Nicovi Rosbergovi, hoci aj nad ním mal väčšinu času navrch. Valtteri odvádza slušnú prácu, ale v pretekoch nedokáže Lewisovi stíhať.”

“Mercedes v tejto ére totálne dominuje a na Lewisa nikto neútočí. Rozdrví každého, no my prichádzame o šancu vidieť to najlepšie z neho. Keď musí pilot tvrdo zabojovať, vtedy velikáni zažiaria. Nemôžete donekonečna rozprávať o tom, aký je niekto dobrý, keď to nevidíte,” podotýka majster sveta z roku 1996.

Hamiltonovi by výrazne pomohlo, keby si mohol zmerať sily s niekým, koho fanúšikovia vnímajú ako extrémne talentovaného. “Ľudia chceli mať v jednom tíme Ayrtona Sennu a Alaina Prosta, Nigela Mansella a Nelsona Piqueta. Teraz chcú vidieť Lewisa Hamiltona a Maxa Verstappena. To je formulová verzia zápasu v boxe.”

Hill si uvedomuje, že Mercedes nikdy na nič také nepristúpi. Mať v tíme dvoch alfasamcov, ako by ich nazval Christian Horner, nikdy nerobí dobrotu. Spolukomentátor Sky Sports má jeden nápad, čo by sa s tým dalo spraviť.

“Ak nevieme zabezpečiť, že tímy budú na rovnakej úrovni, tak musia byť títo jazdci v jednom tíme, ak chceme šou. Žijeme však v období, keď sa tímy ľakajú pri predstave, že by dali do jednej stajne dvoch žrebcov. Mercedes chce Lewisa držať ako v bavlnke. On je kľúčom ku všetkému. Je veľmi talentovaný, tímu dáva všetko a ten ho nechce rozhodiť.

“Ako vyrobíme systém, v ktorom bude Mercedesu jedno, či je ten druhý pilot Lewisov rival? Povedzme, že Max skončí v šampionáte na druhom mieste. Možno v tom prípade by mal mať možnosť presunúť sa do Mercedesu. Alebo by do toho mali zasahovať aj fanúšikovia, ktorí by povedali, koho chcú vidieť. Potrebujeme mať väčšiu predstavivosť, nie len nechať všetko na tímy, aby sa stále mohli držať svojich jazdcov,” zhodnotil Hill.

Súvisiace články