logo F1online.sk

V tréningu sme vždy rýchlejší než v kvalifikácii, pokrčil plecami Alonso

Fernando Alonso
© X/Aston Martin
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík7. 3. 2024

Nečakane najrýchlejší muž prvého dňa druhého víkendu sezóny. Fernando Alonso bol v štvrtkových voľných tréningoch v Džidde vidieť, ale preňho druhé a prvé miesto príliš veľa neznamenalo. Španielsky matador v piatok realisticky očakáva prepad svojho tímu nižšie.

Alonso v piatok v Bahrajne prekvapil sám seba, keď dostal svoj Aston Martin do tretieho radu. Po skončení kvalifikácie celý prekvapený vyjadril nádej, že to v sobotných pretekoch potvrdí, ale nepotvrdil. Aston Martin, zdá sa, nestačí v pretekovom tempe, čo potvrdili aj piatkové pretekové simulácie. Okrem toho, stajňa zo Silverstone bola vždy známa tým, že skôr vyprázdňuje nádrže či zvyšuje výkon pohonnej jednotky.

Potvrdil to aj Alonso, ktorý nie prvýkrát povedal, že výsledky Aston Martinu sú vo voľných tréningoch vždy lepšie než v kvalifikáciách a pretekoch. „Cítim sa dobre, ale, samozrejme, sú to len voľné tréningy. Ako sme videli už vlani, a takisto v Bahrajne, v tréningoch sme vždy rýchlejší než v kvalifikáciách,“ zhodnotil štvrtok v Džidde pilot Aston Martinu.

„Myslím si, že používame odlišnú stratégiu, pokiaľ ide o množstvo paliva, motorové režimy a podobne. S naším programom sme vždy o krok popredu. S autom sme však nemali žiadne problémy. Možnosti pri voľbe nastavenia zostávajú pred piatkom otvorené. Určite to bol pre nás dobrý štvrtok,“ skonštatoval Alonso.

Ten odmietol akékoľvek nadšenie a porovnanie pretekových simulácií mu dáva za pravdu. Tie totiž veštia Aston Martinu stratu dobré tri desatiny na Mercedes a Ferrari, ktorí beztak zaostávajú pomerne výrazne za Red Bullom (aspoň tým v rukách Maxa Verstappena), takže Fernando nemal žiadny dôvod na nadšenie. „Práve som vyskočil z auta a prišiel sem na rozhovor s vami, takže nemám najmenšieho tušenia,“ povedal o pretekovom tempe Aston Martinu Alonso.

Stále sme sa však od neho dozvedeli viac ako od jeho tímového kolegu Lanca Strolla, ktorého komunikácia s médiami je ešte horšia než vlani, a to už je čo povedať. Po štvrtkových jazdách nepovedal v podstate ani jednu súvislú vetu. „Jazdiť na tejto trati je veľká zábava. Je veľmi rýchla a veľmi vzrušujúca, takže áno, je to super,“ takéto bolo vyjadrenie, alebo aspoň niečo v tom zmysle, kanadského pretekára.