logo F1online.sk

Premiéra Roborace priniesla aj komické momenty: Auto hneď po štarte “vyhľadalo” bariéru

Roborace
© Twitch/Roborace
Milan Kubala
Milan Kubala29. 10. 2020

Umelá inteligencia je čím ďalej, tým šikovnejšia, no stále má ďaleko od dokonalosti. Posunúť ju na ďalší level sa snažia tímy vývojárov v rámci série Roborace, no ako to už pri vývoji softvéru chodí, na tejto ceste narazia na kopu prekážok a bariér. V niektorých prípadoch doslova.

Cieľom série Roborace je stať sa prvým svetovým šampionátom autonómnych vozidiel na reálnych okruhoch. Ako už slovo autonómny naznačuje, cieľom je navrhnúť umelú inteligenciu, ktorá sa dokáže vysporiadať s reálnymi nástrahami v pretekoch a bude rýchlejšia ako tá od konkurencie. A vďaka okamžitým reakciám prekoná aj človeka.

Tak ďaleko tento šampionát ešte určite nie je, ale v týchto dňoch robí dlhé kroky k svojmu cieľu. Začala sa totižto úvodná testovacia sezóna s názvom Beta 1.1. Na britskom pretekárskom okruhu Thruxton sa dnes uskutočnilo prvé podujatie, ktorého sa zúčastnilo šestnásť tímov z USA, Veľkej Británie, Rakúska, Talianska a Švajčiarska.

Úlohou bolo pripraviť umelú inteligenciu na to, aby odjazdila tri celé kolá, vyhla sa virtuálnym statickým prekážkam na trati a získala čo najväčšiu bonifikáciu za prejazdy vopred stanovenými virtuálnymi kontrolnými bodmi rozmiestnenými po okruhu.

Ako sa napokon ukázalo, úspech bol už vôbec zajazdiť spomínané tri kolá. Podarilo sa to len dvom tímom, v prípade ktorých napokon rozhodoval dosiahnutý čas, penalizácie za “zbúranie” virtuálnych prekážok a získané bonifikácie.

Ostatní do cieľa nedošli. Napríklad auto rakúskeho tímu Autonomous Racing Graz sa “stratilo”, keď sa objavili problémy s pozičným systémom. Oveľa komickejšie však vyzeralo predstavenie tímu SIT Acronis Autonomous.

Takmer 900-tisícové auto sa síce rozbehlo, ale po pár sekundách sa rozhodlo zmeniť smer. Zatočilo prudko doprava a pocítilo tvrdosť bariéry boxovej uličky. Predok auta bol značne poškodený.

Či sa ho do zajtrajšieho druhého kola podarí opraviť, nie je známe, keďže vývojári celý prenos sledujú zo svojich domovov, a na mieste nemajú ani žiadnych mechanikov. V prípade potreby však môžu požiadať o zapožičanie auta samotnú sériu, softvér bude možné nahrať aj do iného auta.

Aj zajtrajšie podujatie bude séria vysielať na svojom Twitchi.