logo F1online.sk

Häkkinen: Problémom nemusí byť Albon, ale auto pripravené pre Verstappena

Alex Albon a Pierre Gasly
© Red Bull Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala29. 10. 2020

Max Verstappen je zrejme jediný, kto vie, ako odomknúť potenciál Red Bullov RB15 a RB16. Okrem Gaslyho, ktorý si peklom prešiel v prvej polovici minulého roka, na tento fakt dopláca aj Alex Albon. Sú skutočne Gasly s Albonom takí nekonkurencieschopní, alebo je problém inde? Odpoveď na túto otázku by zaujímala Miku Häkkinena.

Po návrate Pierra Gaslyho do béčkového tímu Red Bullu na formulových okruhoch doslova žiari. Má za priehrštie sebavedomia, získava dobré výsledky, ba až také dobré, že v šampionáte stráca na Alexa Albona jediný bod.

Brit s thajskými koreňmi medzitým netuší, ako vyriešiť svoje aktuálne problémy s monopostom. V čom je ale koreň problému, vraj v Red Bulle vedia. Andrew Benson z BBC cez víkend vysvetlil, že problém môže byť skôr v tíme, ktorý namiesto toho, aby postavil monopost, ktorý bude vyhovovať obom jazdcom, sa príliš sústreďuje na Verstappena. Výsledkom sú síce skvelé výkony jedného auta, ale celkový bodový zápis z pohľadu tímu pokrivkáva.

“Verstappen má rád, keď je auto zaťažené vpredu, rovnako ako kedysi Michael Schumacher. Albon obyčajne inklinuje k pretáčavosti, je s ňou v pohode. Ale pri tomto Red Bulle s ňou nevie žiť,” píše Benson, ktorý sa o pôvode Albonových problémov dozvedel z “veľmi dobrého zdroja”. “Snažia sa skrotiť túto nepredvídateľnosť zadnej časti.”

Na ňu sa Albon viackrát sťažoval. “Keď je zrazu predvídateľná, Verstappen zaraz povie — dajte mi viac prítlaku dopredu. Albon by však povedal — chcem mať menej prítlaku vpredu, pôjdem rýchlejšie, ak auto nebude také zaťažené na predok.”

Rozhodnutie Red Bullu je jasné: “Samozrejme, Verstappen je o pol sekundy rýchlejší, takže tím nebude počúvať, čo hovorí Albon, keď mu Verstappen povie, že chce lepšiu prednú časť. Celý vývoj auta je vedený tým smerom, kde chce mať auto Verstappen. Albonovi to len zhoršuje situáciu, nie je z nej východisko.”

Mika Häkkinen vo svojom tradičnom popretekovom zhrnutí tiež zabŕdol do tejto témy. Albon si totižto vyslúžil poriadnu dávku kritiky za to, že v pretekoch dostal od kolegu jedno celé kolo, a ani nebodoval.

“Red Bull trpí, keď v toľkých pretekoch je z neho v podstate tím s jediným autom. Opäť sme videli, že Alex Albon mal ťažké preteky, keď skončil o kolo za kolegom,” hodnotí Mika Häkkinen vo svojom stĺpčeku pre Unibet. “Je to zvláštne, keďže Alex je jednoznačne schopný jazdec, rovnako ako Pierre pred ním. Stále sa zdá, že ten druhý Red Bull je problémový.”

“Som si istý, že si Christian Horner uvedomuje, aké je dôležité, aby rýchlo našli riešenie. Problémom by mohlo byť nastavenie auta, ktoré je príliš šité na Verstappena. Naozaj dobre sa to dá všimnúť pri pohľade na to, aký konkurencieschopný je Pierre, odkedy sa vrátil do juniorského tímu Red Bullu,” poukazuje Häkkinen.

Súvisiace články