logo F1online.sk

Sulajem sa stretol s Erdoganom. Schyľuje sa k návratu Turecka do pretekového kalendára?

Valtteri Bottas po štarte VC Turecka 2021
© Mercedes
Tomáš Masár
Tomáš Masár6. 3. 2024

Veľká cena Turecka by sa mohla vrátiť do pretekového kalendára. Naznačil to Mohamed bin Sulajem po stretnutí s tureckým prezidentom Recepom Tayyipom Erdoganom.

Turecko hostilo preteky F1 v rokoch 2005 – 2011. Následne z pretekového kalendára vypadlo a až na covidové roky 2020 a 2021 doň šampionát Formuly 1 nezavítal. To by sa však už čoskoro mohlo zmeniť. Krajina polmesiaca sa usiluje o návrat, a to aj s pomocou Recepa Tayyipa Erdogana.

Turecký prezident sa v snahe pomôcť Istanbul Parku navrátiť sa do pretekového kalendára dokonca stretol s Mohamedom bin Sulajemom. Reč padla nielen o F1, ale aj WRC.

„Bolo pre mňa potešením stretnúť sa s prezidentom Erdoganom,“ vyslovil sa 62-ročný Emirátčan. „Diskutovali sme na celý rad tém, špecificky o návrate Formuly 1 a WRC do Turecka.“

„Istanbul Park je moderný okruh, ktorý sa teší obľube u jazdcov. Navyše, Istanbul je prosperujúca metropola, ktorá by návrat do Formuly 1 privítala s otvorenou náručou. Prezident Erdogan si tiež uvedomuje, aké ekonomické a kultúrne výhody so sebou priniesli Formula 1 a WRC do krajín, v ktorých pôsobia.“

„TOSFED, náš členský klub v Turecku, má bohaté skúsenosti s organizovaním a riadením veľkých motoristických podujatí. Ak do seba všetko zapadne, do Turecka by sa mohli vrátiť hneď dve podujatia svetovej úrovne,“ dodal Sulajem.