logo F1online.sk

Našou slabinou môže byť chladenie, priznal Marko

Max Verstappen
© Getty Images/RB Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík4. 3. 2024

Aj Jamesa Allisona zaujíma, ako má nový Red Bull RB20 vyriešené chladenie. Helmut Marko takisto nový monopost okomentoval slovami, že Adrian Newey by najradšej postavil auto bez chladičov. To vyvolalo nádeje v tábore konkurencie, že možno by toto auto nemuselo fungovať alebo že boli v Milton Keynes až príliš ambiciózni. Nič z toho sa však zatiaľ nepotvrdilo.

RB20 v Bahrajne šliapal ako hodinky. Problémy s prehrievaním mal nakoniec Mercedes, nie Red Bull. Pravdou však je, že v Bahrajne bolo nezvyčajne chladno a veterno. Nešlo o preteky, ktoré by boli zvlášť náročné na chladenie bŕzd či pohonných jednotiek.

Tento víkend v Džidde by však mohol byť o inom. Na sobotu je hlásených 29 stupňov Celzia, takže pôjde o novú výzvu a spoľahlivosť nových monopostov bude preverená viac než v nezvyčajne chladnom Bahrajne. „Našťastie dnes fúkal oveľa slabší vietor, čo nám pomohlo. V pretekoch sa určite zvýraznili silné stránky nášho auta a manažment pneumatík. Max bol ako zvyčajne vo vlastnej lige,“ povedal médiám po skončení prvých pretekov sezóny poradca Red Bullu Helmut Marko.

„Naše auto je silnejšie v pretekovom tempe, ale vo štvrtok a v piatok sa nám úprimne nepodarilo nájsť správne vyváženie. Bolo to spôsobené vetrom a extrémne nízkymi teplotami okruhu. Za všetky tie roky, čo jazdíme v Bahrajne, tu nikdy nebola taká zima,“ pokračoval Marko.

„S týmto novým konceptom môže byť chladenie našou slabinou, ale tento víkend sme nemali jediný problém. Checo bol dlho zaseknutý v premávke, ale ani jeho nepostihli žiadne komplikácie. Takže áno, musíme jednoducho povedať, že nový koncept funguje,“ dodal poradca Red Bullu.

Ten na svojich jazdcov po zisku double chrlil len slová chvály. Red Bull naďalej dominuje a Max Verstappen vykročil za obhajobou titulu majstra sveta. „Nečakali sme to, ale všetko jednoducho fungovalo. Max vyhral na štarte a potom jednoducho zmizol. Nedá sa to opísať inak,“ prehlásil rodák z Grazu pre ServusTV. „Jeho prevaha bola viditeľná, pretože jeho najrýchlejšie kolo bolo o dve sekundy rýchlejšie ako kohokoľvek iného.“

„Checo manažoval svoj náskok na Sainza. Nedávalo zmysel útočiť. V každom prípade je to ohromujúco skvelý výsledok. Stratégia, zastávky v boxoch, všetko bolo neuveriteľné,“ dodal spokojne Marko.