logo F1online.sk

Presťahujú sa Verstappenovci do Mercedesu? Všetko je možné, uškrnul sa Wolff

Max Verstappen a Jos Verstappen
© Getty Images/RB Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala3. 3. 2024

Red Bull má na konte prvé víťazstvo v sezóne, ale oslavné objatia a uznanlivé potľapkania po pleci by ste vo vedení Red Bullu hľadali márne. Atmosféra je napätá, pochovanie kauzy Christiana Hornera je v nedohľadne a nikto netuší, ako to celé dopadne. Jednou z možností je vraj aj prestup Maxa Verstappena do Mercedesu.

Jedno treba Totovi Wolffovi uznať: Keď vo Formule 1 totálne dominoval Mercedes, spoľahlivo dokázal svoju stajňu ochrániť pred podobnou smršťou, ktorá sa teraz preháňa cez tábor červených býkov. Takáto smršť môže narobiť obrovské škody, ktoré by mohli viesť až k zrúteniu celej manažérskej štruktúry.

Len veľmi málo ľudí vie, čo sa skutočne deje v Red Bulle, keď nie sú zapnuté kamery. Avšak pri sledovaní priameho prenosu z VC Bahrajnu sme mohli niečo vypozorovať. Expert nemeckej Sky Sports a bývalý pretekár Ralf Schumacher poukázal na popretekové oslavy v parc fermé, kde sa nám núkal pohľad na dve skupinky.

Max Verstappen sa po zisku 55. víťazstva šiel najskôr zvítať s Helmutom Markom a Adrianom Neweym, a až následne — a podľa reportérov F1-insider.com aj o čosi opatrnejšie — k väčšinovému vlastníkovi Red Bullu Čalermovi Júvitjovi a Christianovi Hornerovi s manželkou Geri Halliwellovou.

“To hovorí samo za seba,” okomentoval “zákopy” v parc fermé Ralf Schumacher. “Tiež som si pomyslel, že Max oslavoval s dávkou zdržanlivosti. Táto skúška sa ešte neskončila. Buď sa všetci vzájomne ospravedlnia, alebo jeden musí preč. Spôsobené škody sú už teraz gigantické.”

V Red Bulle sa vytvorili dva fronty. Na jednej strane sú Rakúšania; dedič impéria Mark Mateschitz s Oliverom Mintzlaffom, na ktorých stranu sa vraj stavia aj Helmut Marko. “Adrian Newey takisto berie Britovo prekračovanie medzí vážne a vyvodenie dôsledkov považuje za nevyhnutné,” píše F1-Insider.com. Nuž a na druhej strane sú 51-percentní majitelia z Thajska, ktorí plne podporujú Christiana Hornera.

Christian Horner (Getty Images/RB Content Pool)

Wolff nevylučuje ani príchod Maxa Verstappena

Okrem spomínanej scény z parc fermé nám réžia cez víkend ponúkla aj iný, nie menej zaujímavý záber. Videli sme na ňom Tota Wolffa, ktorý sa stretol s Josom Verstappenom. Keďže šéf Mercedesu stále hľadá náhradu za Lewisa Hamiltona, túto nepohodu v Red Bulle by sa mohol pokúsiť využiť a napraviť chybu, ktorú ľutuje už od roku 2014, keď mu talentovaného Holanďana uchmatol Red Bull.

Toto Wolff spočiatku význam celého stretnutia zľahčoval. “Josa poznám už 25 rokov, zažili sme vzostupy aj pády. Jednoducho som mu chcel pogratulovať k úspechom jeho syna. Max jazdí ako z inej galaxie.”

Keď vzápätí dostal ďalšiu otázku, či by Max Verstappen mohol v roku 2025 zakotviť v Mercedese, najskôr nepochopil, čo je za ňou, no potom mu svitlo. “Všetko je možné,” uškrnul sa tretinový majiteľ strieborných šípov.

Wolffovi je však jasné, že Verstappen má zmluvu do roku 2028. To by samo osebe nemusel byť taký problém, keby Holanďan začal veriť, že Red Bull sa začne rozpadávať pred jeho očami a bude to mať vplyv na výkonnosť na trati. Inak ho bude ťažké zlákať. “Myslím si, že jazdec si vždy vyberie najrýchlejšie auto. To je podstata všetkého, o čo tu ide. Momentálne má najrýchlejšie auto Red Bull, takže podľa môjho názoru vždy bude mať prioritu.” uvedomuje si 52-ročný Viedenčan.

Za koho kope Jos Verstappen?

Jos Verstappen pre BBC Sport uviedol, že po bahrajnskej roztržke s Christianom Hornerom ponúkol rozhovor dvom médiám. Jedným z nich bol Daily Mail, z ktorého sme vám priniesli vyjadrenia v nedeľu skoro ráno, a druhým De Telegraaf.

V oboch prípadoch sa vyjadroval veľmi podobne a nepriamo žiadal odchod Christiana Hornera z pozície šéfa stajne. “Takto to už ďalej nejde. Táto situácia tímu neprospieva a rozdeľuje ľudí,” hovorí Jos Verstappen.

Aj v tomto interview však odmietol spájanie s uniknutými informáciami z vyšetrovania šéfa Red Bullu. “Prečo by som to robil? Max má s Red Bullom kontrakt do roku 2028, podáva skvelé výkony a cíti sa tu ako doma. Ja na tom nemám vôbec žiaden záujem.”

Jos Verstappen v konečnom dôsledku sám nedokáže zvnútra rozložiť Red Bull, keďže v rakúskej stajni nezastáva žiadnu funkciu. Jeho najväčším žolíkom je jeho vlastný syn; bez neho Red Bull stratí veľkú časť svojej palebnej sily.

Čo teda motivuje Josa Verstappena? Teórie sú aspoň dve.

The Telegraph píše, že Jos Verstappen mal mať s Hornerovou údajnou obeťou “veľmi blízky vzťah”. Momentálne netušíme, aký charakter mal mať tento “vzťah”, no je možné, že otcovi hviezdneho jazdca ide len o akúsi osobnú odplatu?

Nič sa nedá vylúčiť, no mali by sme sa pozrieť aj na druhú teóriu, ktorú predostrel portál motorsport.com.

Ak Horner odíde, mnohým to rozviaže ruky

Christian Horner je suverénne najdlhšie slúžiacim šéfom tímu v padoku a v Red Bulle bol doposiaľ vždy garanciou stability a úspechu. Podľa viacerých zdrojov je pre Red Bull kľúčovou postavou aj z hľadiska platných zmlúv. Na jeho kontrakt majú byť naviazané aj viaceré ďalšie, prinajmenšom zmluva legendárneho konštruktéra Adriana Neweyho.

Ak Horner z nejakého dôvodu skončí na poste šéfa, Adrian Newey smie odísť. Nečudo teda, že najvyššie vedenie stojí za Hornerom. Prísť o jedno z najväčších konštruktérskych es histórie F1 by bol veľký škrt cez rozpočet. Ešte väčší, ak by nebodaj prešiel ku konkurencii.

Adrian Newey (Getty Images/RB Content Pool)

“Nebolo by vôbec prekvapujúce, keby rovnaká klauzula figurovala aj v zmluve Maxa Verstappena, ktorá ho pripútava k tímu až do roku 2028,” píše renomovaný novinár Jonathan Noble. “Ak by mal niekto túžbu dostať sa zo svojej súčasnej zmluvy — buď opäť prerokovať jej podmienky, alebo ísť niekam inam —, Hornerov odchod by mu mohol otvoriť dvere.”

Prečo by chcel Max Verstappen vypovedať súčasnú zmluvu? Ako čoskoro štvornásobný majster sveta by si azda mohol vypýtať aj viac peňazí či lepšie podmienky, no Holanďan nepôsobí dojmom, že by mu šlo v prvom rade o čísla na bankovom účte. Jeho hlavným cieľom je vyhrávať. Kde by mohol mať lepšie podmienky ako v Red Bulle? Potenciálnu odpoveď môžeme nájsť, ak sa pozrieme ďalej do budúcnosti.

“Formula 1 sa blíži k ére nových motorových pravidiel, ktorá sa začne v roku 2026,” pokračuje vo svojej rozprave Noble. “Čo ak sú pravdivé špekulácie o zmene rozloženia síl a pohonná jednotka Red Bullu nedosahuje také čísla, na aké sa majú dostať ostatní výrobcovia motorov?”

Zástupcovia červených býkov ubezpečujú, že program napreduje podľa plánu, no ak je skutočnosť iná, Verstappenovci už určite niečo tušia. Ak bude holandský jazdec nútený zostať v Red Bulle až do roku 2028, čisto teoreticky ho čaká jedna, no možno až tri sezóny v nekonkurencieschopnom monoposte.

Ak by však Horner predsa len dobrovoľne-nasilu odišiel, zrazu by mal Verstappen otvorené zadné dvierka. Konkurencia by sa oňho určite šla potrhať a on by si vybral stajňu s najsľubnejšími vyhliadkami. Vzhľadom na to, že opäť začnú hrať dôležitú úlohu motory, nemohol by to byť práve Mercedes?

Toto Wolff síce avizuje, že do tímu chce dostať Andreu Kimiho Antonelliho, no sezóna 2025 by preňho mohla prísť priskoro. Ak by namiesto Hamiltona prišiel do Mercedesu Max Verstappen, výrazne by to posilnilo značku, tím, a zároveň oslabilo hlavného súpera. Čo je lepšie ako zabiť dve muchy jednou ranou?

V tomto prípade by už Josov Verstappenov hlasný výstup dával logiku: Nátlakom na odstúpenie Christiana Hornera by pomohol svojmu synovi, ktorý by dostal šancu odísť z Red Bullu skôr, než bude neskoro.

Vyššie spomínaný rozhovor Josa Verstappena s Totom Wolffom pritom počas víkendu v Bahrajne nemal byť prvý. V piatok v noci sa vraj mali stretnúť aj na spoločnej večeri.

Pripomeňme na záver slová Tota Wolffa: “Myslím si, že jazdec si vždy vyberie najrýchlejšie auto. To je podstata všetkého, o čo tu ide.”