logo F1online.sk

Piastri: Netúžime po takýchto výsledkoch, ale na začiatok to nebolo zlé

Oscar Piastri
© LAT/McLaren Media Centre
Milan Kubala
Milan Kubala3. 3. 2024

Oscar Piastri sa po úvodných pretekoch roka pozeral na pohár ako na poloplný. Aj keď sa mu z konečného ôsmeho miesta od šťastia nezatočila hlava, mladík službách McLarenu vníma tento výsledok ako indikátor toho, že ďalšie súťažné víkendy budú lepšie.

Len dvom mužom sa v sobotu podarilo doraziť do cieľa na pozícii, z ktorej vyštartovali: Maxovi Verstappenovi a Oscarovi Piastrimu. Pilot McLarenu mal lepšie preteky ako Fernando Alonso, no na druhej strane pomalá zastávka v boxoch a následný prehraný minisúboj s Lewisom Hamiltonom v prvej zákrute znamenal, že Austrálčanov svet bol opäť v rovnováhe.

Oscar Piastri do cieľa dorazil osamotený. Hamilton mal takmer šesťsekundový náskok a Alonso za ním skoro 19-sekundovú stratu. “Šieste a ôsme miesto nie je výsledok, po ktorom túžime, no nie je to zlý štart do roka vzhľadom na to, ako sa nám v Bahrajne darilo po minulé roky.”

“So všetkými to bolo tesné: Cítil som sa byť niekde medzi Lewisom a Landom, Georgeom Russellom a v jednej chvíli aj Leclercom. Mal som pocit, že raz sa o desatinku dotiahneme, raz desatinku stratíme. Boli sme blízko, ale na súboj to nestačilo. Vedel som, že ak niekto okolo mňa nespraví žiadnu veľkú chybu, tak druhú polovicu pretekov dokončím na pozícii, na ktorej som bol,” zhodnotil držiteľ titulu Nováčik roka 2021 a 2023.

Prvá sezóna vo Formule 1 sa rodákovi z Melbourne vydarila. Po nej nasledovalo trojmesačné obdobie, počas ktorého mohol podrobne analyzovať vlaňajšie výkony a popracovať na svojich slabinách. V ktorých oblastiach sa chcel zlepšiť a podarilo sa mu to?

Aj takúto otázku Piastrimu položili reportéri Sky Sports. “Išlo hlavne o pretekovú rýchlosť a manažment pneumatík. Aj keď dnes bolo veľmi chladno, z tohto pohľadu sme mali slušné preteky. Z môjho výkonu nie som sklamaný. Piatková kvalifikácia nebola taká istá, ako by som si želal. Potrebujem len všetko poskladať do seba a byť konzistentnejší.”

Ďalšiu príležitosť ukázať sa dostane v úzkych, ale poriadne rýchlych uličkách saudskoarabskej Džiddy. Okruh by mal McLarenu papierovo sadnúť. “Som zvedavý, ako na tom budeme na nasledujúcich veľkých cenách. V Saudskej Arábii je úplne iný okruh, oveľa rýchlejší. Melbourne je v podobnej kategórii, Suzuka takisto. Toto bola vlani naša lovecká zóna, takže uvidíme, ako to pôjde teraz.”