logo F1online.sk

Norris vidí pozitívne znamenia: Bolo to ťažké, ale ukázali sme konkurencieschopnosť

Lando Norris pred Fernandom Alonsom
© Twitter/McLaren
Milan Kubala
Milan Kubala3. 3. 2024

V McLarene mali pred víkendom v Bahrajne rešpekt. Všetci mali ešte v živej pamäti posledné dva ročníky, ktoré nedopadli nijako slávne. Bezproblémová nebola ani táto edícia pretekov v bahrajnskej púšti, no vzhľadom na to bol výsledok viac ako potešujúci, zhodnotil Norris.

McLaren v podstate celú sobotu bojoval s Mercedesom. Lando Norris v závere dokonca vyvíjal tlak na Georgea Russella, hoci sa k poriadnej šanci nedostal. Lewis Hamilton si poradil s Oscarom Piastrim i napriek tomu, že počas pretekov bojoval aj so svojím autom.

Ak však vezmeme do úvahy tento hendikep Mercedesu a tradičné problémy papájových v Bahrajne, bola to celkom vyrovnaná partia. A dopadlo to oveľa lepšie ako vlani, potešil sa Lando Norris. “Ak to budeme porovnávať k tomu, tak všetko je lepšie! Myslím si, že sme mali dobrý deň,” hovorí šiesty muž pretekov aj priebežného poradia šampionátu.

“Aj sme sa trochu trápili, nebola to ľahká sobota, ale s Mercedesom sme odjazdili pekné preteky. Veľa sme toho získali vďaka stratégii. Podľa mňa môžeme byť spokojní. Mohlo to byť aj lepšie, keby sme zlepšili niektoré drobnosti, no naše umiestnenie odráža realitu,” hodnotí aktuálne rozloženie síl v padoku. “S Mercedesom sme si blízko, no nestačilo nám to.”

Vzhľadom na Norrisov pesimizmus pred víkendom a menšie pneumatikové trápenie môžu byť v McLarene spokojní. “Prešiel som si mnohými vecami, dobrými aj zlými, hlavne zlými. Sme však spokojní. S autom dosť napredujeme, to je fakt.”

“Bahrajn je okruh, ktorý nášmu autu nepasuje. Je príliš úzky a kľukatý, takže sme radi, že sme pretekali s Mercedesom. Za Carlosom sme mali dosť veľkú stratu, bolo to dvadsať sekúnd, ale toto vnímam ako dobrý štart do sezóny. Potrebujeme zlepšiť niektoré veci, no podľa mňa je naša konkurencieschopnosť dobrým znamením vzhľadom na to, aké to bolo z nášho pohľadu ťažké,” podotkol rodák z Bristolu, ktorý je už istotne zvedavý na podujatia, na ktorých to z jeho pohľadu nebude také náročné.

Pred nami je víkend v Saudskej Arábii, ktorá sa vyznačuje rýchlymi zákrutami. Tie zvyknú McLarenu sedieť. Má od pretekov v Džidde väčšie očakávania? “Myslím si, že áno. Sme na tom lepšie ako vlani so zlým autom. Ťažko niečo očakávať, pretože vlani sme priniesli vylepšenia dávno po Saudskej Arábii. Ktovie, ako by sme na tom boli v Saudskej Arábii s novým-starým autom,” pokračoval narážajúc na béčkovú verziu minuloročného monopostu, “no spravili sme pokroky v každej oblasti. Pár vecí ešte musíme vyriešiť, ale okruh by nám mal lepšie sadnúť. Má viac stredných a rýchlych zákrut, kde sme veľmi silní.”

“No stále je to mestský okruh. Na mestských tratiach chcete od auta isté charakteristiky, ktoré podľa mňa ešte nemáme. Dúfam však, že spravíme ďalší krôčik smerom k čelu,” uzavrel víkend na okruhu Sachír.