logo F1online.sk

Cunodovi po pretekoch rupli nervy. Ricciardo označil jeho správanie za detinské

Júki Cunoda
© Getty Images/RB Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala2. 3. 2024

Júki Cunoda možno vyzerá ako milý chlapík, no keď naskočí do kokpitu F1, premení sa na šelmu. Toto rozzúrené zviera sa v ňom prebudilo aj v posledných kolách pretekov, no totálne mu rupli nervy až krátko po nich. Japonec dal svoju nespokojnosť najavo nebezpečným prebrzdením a predbiehacím manévrom po šachovnicovej vlajke.

V dojazdovom kole sa len málokedy stane niečo, čo by nás zodvihlo zo sedadiel. Júki Cunoda nám však sledovanie posledných momentov veľkej ceny spestril nevídaným spôsobom. V nájazde do ôsmej zákruty sa vrútil pred svojho kolegu Daniela Ricciarda a tvrdo pred ním prebrzdil. Hneď na výjazde ho zas veľmi tesne predbehol.

“Čo do riti?!” ozval sa začudovaný Daniel Ricciardo, no potom mávol rukou. Vraj si to nechá na neskôr.

Daniel Yuki – Bahrain

Cunodova nespokojnosť pramenila z tímovej réžie. Inžinier ho pár kôl pred koncom pretekov požiadal o to, aby pred seba prepustil Ricciarda na mäkkých pneumatikách, keďže on jazdil na tvrdej zmesi a nedarilo sa mu dostať pred Kevina Magnussena. “Uťahujete si zo mňa? Teraz?” spytoval sa nahnevaný Japonec.

Chvíľu mu trvalo, kým svojho kolegu pustil pred seba, no napokon sa podvolil príkazu stajne. Tímu vtedy sarkasticky odkázal: “Vďaka, chlapci, veľmi si to cením.”

Zvyšok pretekov Cunoda odjazdil v tesnom závese za Ricciardom, ktorý nielen, že nepredbehol Kevina Magnussena, ale ani mu nevrátil jeho pozíciu. Zdá sa, že práve toto rozpálilo Cunodu do červena.

Po pretekoch sa reportéri F1 TV spýtali Daniela Ricciarda, čo sa vlastne stalo v dojazdovom kole. “Ja neviem. Ozval som sa vo vysielačke a snažil som sa byť pokojný,” reagoval pilot RB. “Teraz som veľmi rozvážny, ale nazvime to nezrelosť. Očividne ho frustruje tímová réžia.”

“Pozrime sa na to realisticky: Bavili sme sa o tom už pred pretekmi. S vysokou pravdepodobnosťou by som na konci nasadil mäkké pneumatiky. Vedeli sme, že existuje šanca, že by som mal rýchlostnú výhodu. Keď by ho o to tím požiadal, tak to mal urobiť. Nedaroval mi tým žiadne body. Bojovali sme o trináste miesto, tak nám mohol dať šancu dostať aspoň ten jeden monopost na body,” vysvetlil svoj pohľad Ricciardo.

Nevedeno, čo si od tejto tímovej réžie sľuboval boxový múrik. Ricciardo by musel predbehnúť Kevina Magnussena, Kuan-jü Čoua, stiahnuť desaťsekundový náskok Lancea Strolla a vzápätí ešte Kanaďana aj predbehnúť. V opačnom prípade by na body dosiahol, len ak by vpredu niekto vypadol.

Keby ho Cunoda pustil o kolo skôr, predbehol by aspoň Magnussena? “Myslím si, že by sme mali väčšiu šancu, to určite. Softy odchádzajú každým kolom. Musíte ich využiť, kým sa dá. Čím dlhšie ste v premávke, tým sú na tom horšie. Každé kolo sa počíta,” pokračoval Ricciardo.

Napokon si však nalial čistého vína. “Nemyslím si, že sme dnes mali na body. Možno by sme zdolali Kevina a priblížili by sme sa Čouovi. Nemalo to veľký dopad. Taká je realita. Máme pred sebou dlhý rok a musíme byť v pohode. Preto budeme mať stretnutie, na ktorom k tomu pristúpime veľmi dospelo,” doplnil Austrálčan v snahe udržať v tíme dobrú atmosféru.

Súvisiace články