logo F1online.sk

Platový strop jazdcov: Realita od roku 2023?

Lewis Hamilton
© Mercedes
Ladislav Király
Ladislav Király28. 10. 2020

Tímy Formuly 1 sa podľa dostupných informácií dohodli na tom, že od roku 2023 vstúpi do platnosti platový strop jazdcov. Na definitívnom čísle sa síce ešte nedohodli, ale hovorí sa o tom, že to bude 30 miliónov dolárov. Nie však na jedného, ale na oboch pretekárov súčasne!

Okrem toho sa hovorí aj o platovom strope pre troch najdrahších zamestnancov tímu, teda zvyčajne pre šéfa tímu, technického riaditeľa a tretiu najdôležitejšiu osobnosť. V tomto smere sme sa však zatiaľ nedopracovali k žiadnemu konkrétnemu číslu.

Od budúceho roku bude okrem toho vo Formule 1 platiť rozpočtový strop, pod ktorým budú tímy môcť minúť 145 miliónov dolárov ročne. Existuje však aj mnoho výnimiek, ktoré sme sa pokúsili zhrnúť v priloženom videu – medzi nimi napríklad aj platy jazdcov.

Ako informuje Motorsport.com, o platovom strope sa rokovalo na pondelkovom stretnutí Komisie F1 a podporili ho šéfovia všetkých tímov. Detaily je potrebné ešte dopracovať a potom ich odobrí Svetová motoristická rada (WMSC).

Vyzerá to tak, že súčasné zmluvy, ktoré sú platné pre rok 2023 a ďalšie obdobie, budú musieť byť naplnené, ale všetky nové kontrakty už budú musieť byť dohodnuté s vedomím platového stropu.

Všeobecne sa predpokladá, že najviac ovplyvnený by mal byť Lewis Hamilton, ktorý aktuálne rokuje o novej zmluve. Ak ju však uzavrie na viac rokov, môže sa problémom teoreticky vyhnúť, prípadne tím nájde možnosti, ako mu platiť pomimo formulového kontraktu – napríklad prostredníctvom exkluzívnej sponzorskej zmluvy s Daimlerom.

„Okrem toho bude existovať priame prepojenie medzi platovým a rozpočtovým stropom,“ píše Motorsport.com. „Tímy budú môcť platový strop porušiť a na jazdcov minúť viac, ako 30 miliónov, ale táto suma bude následne odrátaná z rozpočtového stropu.“

„Rozpočtový strop je vec, ktorú sme vždy podporovali,“ povedal Toto Wolff z Mercedesu. „Podľa mňa by to malo byť podobné, ako napríklad v amerických ligách. Ak tím obmedzíte na 145 miliónov dolárov a táto suma postupne klesá, tak v určitom okamihu treba obmedziť aj platový strop.“

„Na druhej strane však nechceme prísť o superhviezdy tohto športu, takže podľa mňa musí ísť o postupné obmedzovanie od roku 2024, aby sa budúce generácie pilotov dostali na rozumnejšiu úroveň,“ skonštatoval Wolff, ktorý vzápätí dodal, že najväčšie superhviezdy všetkých športov si zaslúžia veľa peňazí.