logo F1online.sk

Cunoda v prvej kvalifikácii zdolal Ricciarda. Od postupu do Q3 ho delilo len sedem tisícin

Juki Cunoda
© X/Visa Cash App RB
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík2. 3. 2024

Čiernemu koňovi v boji o postup do Q3 to prekazil Nico Hülkenberg, od ktorého to vlastne nikto nečakal. Najlepšiu desiatku mali obsadiť Red Bully, Ferrari, Mercedesy, McLareny a Aston Martiny, ale s pochybnou formou Lanca Strolla (a niekedy aj Sergia Péreza) sa však otvárajú okienka aj tímom zo stredu poľa. Vyplniť prípadnú medzeru sa hotoval tím RB. Júki Cunoda k tomu bol v skutočnosti blízko blízučko.

Japonský mladík v prvej kvalifikácii sezóny zdolal tímového kolegu Daniela Ricciarda a bol rýchlejší o nezanedbateľných pätnásť stotín sekundy. To je veľmi pekné interné víťazstvo a jedenásta priečka na štarte je rozhodne lepšia než Ricciardova štrnásta. Júki však nebol ďaleko od toho, aby s Hülkenbergom zožal veľkú slávu. Keby zrýchlil ešte o sedem tisícin sekundy, poslal by „domov“ Oscara Piastriho a postúpil by do Q3.

„Som veľmi spokojný s pokrokom, ktorý sme urobili zo štvrtka na piatok. Vo štvrtok som sa veľmi trápil a myslím si, že sme stále iba v procese porozumenia nášmu autu. Povedal by som však, že dnes sa nám to podarilo maximalizovať. S každým výjazdom na trať sa auto zlepšovalo a mal som v kokpite dobrý pocit. Samozrejme, je to škoda, že sa nám nepodarilo postúpiť do Q3, ale zároveň som celkom spokojný s mojím výkonom,“ povedal po skončení kvalifikácie Cunoda.

Ten tak má pred sobotnými pretekmi všetky dôvody na optimizmus. Pokročiť o jednu priečku vyššie by naozaj nemuselo byť také ťažké, ale v dnešnej veľmi vyrovnanej Formule 1 to bude veľmi ťažké. „Počítajú sa len preteky. Musíme však byť pripravení. Rovnako ako pre ostatných, aj pre nás sú to prvé riadne preteky. Potrebujeme sa dobre pripraviť, ale vyzeráme dobre, máme dobrý základ do pretekov, takže cítim sebadôveru,“ povedal odhodlane japonský mladík.

Jeho tímový kolega Daniel Ricciardo utrpel v tejto sezóne prvú porážku. Strata pätnástich stotín sekundy pritom nie je celkom zanedbateľná, najmä pokiaľ ide o dvoch jazdcov v rovnakom aute. Austrálskeho pretekára tak po kvalifikácii mrzelo niekoľko jeho chýb.

„Dalo sa to vylepšiť, ale nebolo to jednoduché. Nebudem teda tvrdiť, že keby som mal ešte jeden pokus, zrýchlim o tri desatiny. V každom kole sa mi z toho v niektorých zákrutách nepodarilo dostať maximum a aj keď som to v ďalšom pokuse zlepšil, tak som sa zas trápil na inom mieste. Keď som teda preťal cieľovú čiaru, nebol som veľmi spokojný so svojím kolom,“ povedal po skončení kvalifikácie Ricciardo.

„Chcel by som získať tých pár desatín v ďalšej kvalifikácii? Určite áno a uistím sa, že sa mi to podarí. V sobotu nás čakajú dobré preteky a potom dobrá kvalifikácia v Saudskej Arábii. Aj keď chcete začať sezónu dobre, tak je to v poriadku, prídem na to,“ povedal so svojím tradičným úsmevom austrálsky pretekár.

„Myslím si, že máme dobré pretekové tempo a body sú podľa mňa realistické. Potrebujeme predbehnúť pár áut, ale podľa mňa môže byť naše auto v pretekovom tempe solídne. Teším sa na to a aj keď po kvalifikácii nie som taký spokojný, pretekať by som išiel aj teraz,“ dodal doširoka vysmiaty Ricciardo.

Súvisiace články