logo F1online.sk

Alonsovi chuť ani sebavedomie nechýba: Som jediný šampión voľný na rok 2025

Fernando Alonso
© LAT Images/Aston Martin
Milan Kubala
Milan Kubala29. 2. 2024

Fernanda Alonsa čaká jedno z najdôležitejších období jeho kariéry. Španielsky pretekár totiž avizuje, že v najbližších týždňoch a mesiacoch sa rozhodne o tom, či bude pokračovať vo svojej snahe získať tretí titul majstra sveta, alebo definitívne zavesí volant na klinec. Ak by sme však mali jeho kroky odhadnúť podľa jeho sebavedomia, predpokladali by sme, že Astúrčan bude pokračovať.

Nasledujúce mesiace môžu byť na prestupovom trhu veľmi zaujímavé. Po odchode Lewisa Hamiltona sa totiž uvoľnilo miesto v Mercedese, ktorý ho zrejme ešte nedokáže zaplniť Andreom Kimim Antonellim. Mladíkovi azda ešte prospeje jedna sezóna v juniorských sériách na opracovanie ostrých hrán.

V tom prípade bude musieť Mercedes nájsť jazdca, ktorý dokáže zaplniť kokpit na potrebný čas, a následne sa ochotne poberie “o dom ďalej”. Prečo by ním nemohol byť práve Fernando Alonso? Dvojnásobný majster sveta by sa dostal do továrenského tímu s majstrovskými ambíciami na jednu, ba možno až dve sezóny.

“Ja som azda jediný šampión, ktorý by bol dostupný na rok 2025, takže som v dobrej pozícii,” zhodnotil pred VC Bahrajnu svoje vyhliadky Fernando Alonso. “Na druhej strane, keď sa rozhodnem, či budem pokračovať, tak moje prvé rokovania prebehnú s Aston Martinom, pretože on je moja jediná priorita.”

Astúrčanove sľuby sa v minulosti viackrát ukázali ako prázdne. Alonso je skrátka lev, ktorý sa vrhne na svoju korisť bez ohľadu na to, či jej v minulosti prisľúbil prímerie. Ešte predtým sa však musí rozhodnúť, či po nej vôbec vyštartuje.

“Najskôr potrebujem zistiť, či chcem naďalej pretekať. To je prvá vec, o ktorej sa musím rozhodnúť v priebehu nasledujúcich týždňov, teda v priebehu niekoľkých pretekov,” pokračoval vo svojom monológu Alonso. “Teraz sa cítim skvele, ale tento kalendár je vyčerpávajúci. V roku 2026 nás zas čakajú nové pravidlá, ktoré možno budú lákavé, možno nie, to teraz netuším. Ale uvidíme. Ako som povedal počas predstavenia monopostu, na rozhodnutie si počkám pár veľkých cien.”

Toto rozhodnutie bude určite ovplyvnené aj tým, či Alonsa bude Formula 1 ešte baviť. Ak sa bude pohybovať na popredných priečkach, tak odpoveď bude istotne kladná, no v strede poľa to už dvojnásobnému majstrovi nesvedčí. Aj on si však uvedomuje, že odpoveď na túto otázku nezíska v Bahrajne.

Rovnako ako mnohí iní, aj on žiada fanúšikov o trpezlivosť. “Bahrajn je veľmi špecifický okruh, takže budeme musieť počkať na Saudskú Arábiu, Austráliu, ba možno až na Japonsko, aby sme si stanovili nejaké poradie tímov. Toto auto však podľa mňa predstavuje krok vpred, čím sme splnili náš prvý cieľ na predsezónne testy v porovnaní s minulým rokom. Všetko funguje podľa očakávaní.”

Na začiatku sezóny 2023 všetko fungovalo dokonca nad očakávania, no v priebehu sezóny Aston Martin vypadol z boja o popredné priečky. “Pristúpili sme k tomu inak ako v roku 2023, keď sme začali s dobrým základom. Vtedy nás šokovalo, aký dobrý základ sme mali na začiatku k dispozícii.”

“Vtedy sme však mimo trate neboli veľkým tímom z hľadiska vývoja auta a podobných záležitostí. Vlani sme dostali veľa lekcií. Svojím spôsobom sa z nás stáva kandidát do šampionátových bojov. Pre Aston Martin je to dôležitá sezóna. V roku 2024 začneme so solídny základom, ale na zvyšok sezóny pripravujeme veľa ďalších vecí,” dodáva Alonso. “Som zvedavý, či dokážeme udržať vývojové tempo top tímov. Vlani sme v tomto smere nenaplnili očakávania. Chceme sa zlepšiť.”

Súvisiace články