logo F1online.sk

Sťažnosť na Christiana Hornera bola zamietnutá, oznámil Red Bull

Christian Horner
© Getty Images/RB Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala28. 2. 2024

Kauza okolo Christiana Hornera sa skončila. Red Bull v stredu podvečer oznámil, že vyšetrovanie šéfa stajne bolo uzavreté s jednoznačným výsledkom: Sťažnosť zamestnankyne bola zamietnutá.

Red Bull o výsledkoch vyšetrovania informoval prostredníctvom tlačového vyhlásenia, v ktorom však okrem samotných výsledkov neprezradil takmer nič. Nedozvedeli sme sa teda, čoho sa vlastne sťažnosť týkala, ani aké dôkazy predložila zamestnankyňa Red Bullu voči svojmu šéfovi.

“Nezávislé vyšetrovanie obvinení, ktoré boli vznesené voči pánovi Hornerovi, je ukončené. Red Bull potvrdzuje, že sťažnosť bola zamietnutá,” stojí v tlačovom stanovisku energetického gigantu. “Sťažovateľ má právo na podanie odvolania.”

Vo vyhlásení ešte stojí: “Spoločnosť Red Bull je presvedčená, že vyšetrovanie bolo férové, dôkladné a nestranné. Správa z vyšetrovania je dôverná a obsahuje súkromné informácie jednotlivých strán, ako aj tretích subjektov, ktoré asistovali pri vyšetrovaní. Z úcty k všetkým zúčastneným sa preto nebudeme k veci ďalej vyjadrovať. Red Bull sa bude aj naďalej usilovať o dodržiavanie najvyšších pracovných štandardov.”

Detaily neznáme

V súvislosti s vyšetrovaním sa v médiách objavovali rôzne, často protichodné informácie. Spočiatku sa hovorilo o tom, že 50-ročný Brit je obvinený pre svoje agresívne manažérske metódy, no postupom času sa k nim pridávali oveľa závažnejšie obvinenia.

V kauze prilieval olej do ohňa najmä holandský De Telegraaf, ktorý po predstavení monopostu RB20 opäť ukazoval prstom na Christiana Hornera. Vo svojom článku napísal, že obvinenia sa majú týkať sexuálneho obťažovania. Denník dokonca tvrdil, že mal k dispozícii všetky dôkazy vrátane komunikácie na WhatsAppe.

“Podľa článku holandského denníka De Telegraaf podaná sťažnosť presahovala hranice kontrolného správania a obsahovala obvinenia zo sexuálne nevhodného správania, čo bolo založené na správach, ktorých odosielateľom mal byť údajne Horner. Dostupné zdroje však odvtedy naznačujú, že v samotnej sťažnosti sa žiadne také dôkazy nenachádzali,” napísal len krátko pred vyhlásením Red Bullu The Times.

Čo z toho je pravda a čo výmysel, to sa možno dozvieme neskôr. Nemecký magazín Motorsport-total.com totiž pred pár dňami informoval o tom, že Christian Horner podal žalobu na De Telegraaf.

Nejasný priebeh vyšetrovania

Aj samotné vyšetrovanie je zahalené rúškom tajomstva a podozrení. Hoci Red Bull pred médiami tvrdil, že “vec berie maximálne vážne”, údajného “nezávislého právnika” najatého na prešetrenie celej veci mala vybrať priamo thajská rodina Júvitjovcov, ktorá vlastní 51 percent Red Bullu.

Podstatným “detailom” však má byť lojálnosť thajských majiteľov voči Christianovi Hornerovi, ktorý sa teší ich neochvejnej podpore.

V tomto smere boli podozrivé najmä prieťahy vo vyšetrovaní. Po niekoľkohodinovom vypočúvaní Christiana Hornera v Londýne mal právnik zverejniť internú správu, no tá do centrály Red Bullu v Rakúsku nedorazila. Nezávislý právnik totiž odišiel na dovolenku, kde ho nebolo možné nijak zastihnúť.

V rakúskej vetve Red Bullu, ktorá — azda na rozdiel od Thajska — patrí do “západného sveta” veľmi citlivého na podobné škandály, sa hovorilo o “veľmi dobre načasovanom zmiznutí”.

Podozrenie z toho, že Red Bull vyšetroval “sám seba”, napokon vôbec nerozptýlil. Nedosiahol ani skutočné očistenie mena Christiana Hornera či jasné potvrdenie toho, že sa usiluje a bude usilovať o “dodržiavanie najvyšších pracovných štandardov”.

Christian Horner tak zostáva šéfom Red Bullu.

Súvisiace články