logo F1online.sk

Čo potrebuje Pérez na udržanie si miesta? Skončiť druhý a aspoň raz vyhrať, hovorí Marko

Sergio Pérez
© Getty Images/RB Content Pool
Tomáš Masár
Tomáš Masár27. 2. 2024

S kandidátmi na nahradenie Sergia Péreza sa roztrhlo vrece, no nakoniec možno všetci z nich odídu naprázdno. Helmut Marko totiž naznačil, že Red Bull od aktuálneho tímového kolegu Maxa Verstappena ktovieako veľké očakávania nemá. „Červeným býkom“ vraj postačí, ak bude Mexičan v roku 2024 pravidelne bodovať, skončí v šampionáte na druhom mieste a zaknihuje aspoň jedno víťazstvo.

V súvislosti s nahradením Sergia Péreza sa v uplynulých mesiacoch spomínal predovšetkým Alex Albon. Pilot Williamsu je však do konca roka 2025 zmluvne viazaný a Red Bull zrejme mieni jazdcov kontrakt rešpektovať. Helmut Marko sa totiž vyslovil, že rakúsky celok thajsko-britského pretekára v súčasnosti na radare nemá.

„Albona (momentálne) v hľadáčiku nemáme, keďže má platnú zmluvu až do roku 2025,“ uviedol Marko pre Kleinezeitung. Následne prezradil, čo musí urobiť Sergio Pérez pre udržanie si sedačky v Red Bulle.

„Checo potrebuje podávať konzistentné výkony, no je mi jasné, že nemôže zakaždým jazdiť na Verstappenovej úrovni. Ak však skončí v šampionáte na druhom mieste a získa jedno alebo dve víťazstvá, tak bude ašpirantom na miesto v Red Bulle pre rok 2025.“

Marko hovorí o určitom paradoxe. Nejeden z jazdcov sa chce stať Verstappenovým tímovým kolegom, no pobyt v Red Bulle pilotom zväčša viac uškodí ako pomôže.

„Sedačka v Red Bulle je na jednej strane veľmi žiadaná, ale na druhej strane sa na nej obvykle nikto dlho neohreje. Žiadny tímový kolega sa totiž nedokáže vyrovnať Verstappenovi, čo má spravidla neblahý vplyv na jeho psychiku.“

Marko tiež naznačil, že ak niekto Péreza v Red Bulle nahradí, bude to zrejme jeden z dvojice Ricciardo – Cunoda. „Ricciardovi a Cunodovi nepôjde v tomto roku iba o zotrvanie vo Formule 1, ale tiež o príležitosť kariérne si polepšiť. Takúto príležitosť však dostane iba ten pretekár, ktorý bude v priebehu celej sezóny vytrvalo porážať toho druhého,“ zakončil 80-ročný Rakúšan.

Súvisiace články