logo F1online.sk

Alonso: 19 jazdcov už vie, že titul nezíska

Fernando Alonso
© LAT/Aston Martin
Milan Kubala
Milan Kubala23. 2. 2024

Monopost Aston Martinu na predsezónnych testoch vykázal zlepšenie, no na víťazstvo v šampionáte to stačiť nebude. Fernando Alonso dokonca tvrdí, že len jeden jediný pilot má v tejto sezóne šancu získať titul. Ostatní môžu svoje majstrovské sny odložiť na neskôr.

Pozorovatelia na okruhu hodnotia nový monopost Aston Martinu pozitívne, najmä jeho správanie. Bývalý pretekár F1 Anthony Davidson sa nechal počuť, že v zákrutách s jazdcom spolupracuje a celkovo sa ovláda veľmi ľahko. Zatiaľ mu však chýba čistá rýchlosť porovnateľná s Red Bullom.

Presnejšie povedané, čistá rýchlosť porovnateľná s Maxom Verstappenom. Fernando Alonso dal totiž jasne najavo, že Mexičana škrtá z majstrovského boja skôr, ako sa začal, keď dostal otázku týkajúcu sa aktuálneho rozloženia síl.

“Nemám vešteckú guľu, aby som vedel, čo presne robia ostatní,” uviedol Fernando Alonso na obed posledného dňa. “Myslím si, že Max je majstrom sveta a Red Bull dominuje. Prekvapením je aj koncepcia, ktorú predstavili v tomto roku. Momentálne ich môžeme len sledovať aj s výkonmi, ktoré podávajú.”

“Myslím si, že 19 jazdcov v padoku si teraz pomyslí, že už titul nevyhrá. Také niečo sa však deje 99% času vašej kariéry. Je to krutý šport,” skonštatoval majster sveta z rokov 2005 a 2006.

Prenechá Red Bull niečo svojim súperom? Vlani to bolo jedno jediné víťazstvo, ktoré ukoristilo Ferrari. Alonso má obavy, že rok 2024 má potenciál na to, aby bol ešte dominantnejší. “Ťažko povedať [či máme víťazné auto]. Keď vidím Maxa a tohtoročný monopost Red Bullu, povedal by som, že všetci majú menšie šance na víťazstvo. Taká je však realita.”

Fernando Alonso len pred pár dňami pyšne tvrdil, že už dávno, možno ešte nikdy nemal také dobré výsledky predsezónnych kondičných testov. Je vraj plný motivácie a odhodlania. To mu však víťazstvá nezaručí, zamýšľa sa spomínajúc na rok 2015.

“Aj vtedy som bol v super forme, bol som šťastný a motivovaný. No a získal som jedenásť bodov,” pripomenul svoje sedemnáste miesto v hodnotení jazdcov. “Tento šport niekedy neodzrkadľuje vaše pocity alebo vašu prácu.”

Súvisiace články