logo F1online.sk

Horner stojí za Albonom, v aute ho chce nechať až do konca roka

Alex Albon
© Red Bull Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala25. 10. 2020

Alex Albon je opäť raz v tieni nielen Maxa Verstappena, ale aj Pierra Gaslyho. Mladík v službách AlphaTauri získal piatu priečku a v šampionáte už dýcha Albonovi na krk — stráca jediný bod —, kým Albon zaostal za svojím kolegom o celé jedno kolo. Red Bull ich aj napriek jasným rozdielom vo výkonnosti vymeniť nemieni. Dnešný Albonov výkon navyše nepovažuje za úplnú katastrofu.

Christian Horner po pretekoch zohľadňoval objektívne príčiny, ktoré prispeli k slabšej nedeli z pohľadu Alexa Albona. “Mal ťažké popoludnie. Na štarte mal problém dostať predné pneumatiky na správne teploty. Po prvom kole bol jedenásty, gumy sa začali zohrievať, no zasekol sa vo vláčiku áut. Jeho gumy sa začali drobiť, tak sme ho poslali do boxov.”

“Prezuli sme na stredne tvrdú zmes. Nabral celkom slušné tempo a dotiahol sa na skupinu pred sebou, no začal ničiť pneumatiky takou rýchlosťou, že musel zastaviť ešte raz. Nevedeli sme sa na nich dostať až do cieľa. Dali sme mu ďalšie softy, ale už bol príliš ďaleko. Mal ťažké popoludnie,” v skratke zhrnul Albonove preteky.

Presne podľa predpretekových odhadov Pirelli bola jednozastávková stratégia skutočne rýchlejšia, veď z prvej desiatky si tú alternatívnu vybral len Sergio Pérez, keď sa po prvom kole ocitol ďaleko za zvyškom štartového poľa. Vysvetľujú však Albonove dve zastávky priepastný, viac ako jednokolový rozdiel medzi ním a Verstappenom?

A čo rozdiel medzi ním a Gaslym? Nezaslúži si Francúz druhú šancu? Horner vysvetľuje, že ani nie: “Pierre odvádza skvelú robotu, dnes mal ďalšie výborné preteky, predviedol vynikajúce manévre. Vidíme, že má sebavedomie, no v aute AlphaTauri sa jazdí ľahšie. Bolo ľahšie na ovládanie aj vlani, keď Alex tak vynikol.”

“Myslím si, že keby sa vymenili, tak by to bola rovnaká situácia. Alex by v tom aute podával rovnaké výkony ako momentálne Pierre. Máme veľmi veľa informácií o týchto jazdcoch. Charakteristika nášho auta sa značne líši. Alex sa za určitých podmienok trápi rovnako, ako sa pred dvanástimi mesiacmi trápil Pierre.”

“Musíme na tom popracovať, ale vidíme, že v náročných podmienkach sa rozdiely medzi jazdcami prehlbujú — Leclerc a Seb, dokonca aj Lewis a Valtteri. Vidíme veľký rozdiel. To sme videli aj dnes [u nás],” zastal sa Albona jeho šéf.

Zároveň prezradil, že do konca roka sa jazdecká zostava v Red Bulle meniť nebude, hoci Paul di Resta by bol za to, keby Red Bull zakročil. “Ak by tam do konca roka posadili Gaslyho, a uvedomili si, že to nie je riešenie, nemá zmysel, aby zostával v rodine Red Bullu. Teraz je na svojom vrchole, dajte mu druhú šancu, Albona dajte späť do AlphaTauri. A potom máte k dispozícii ešte Péreza a Hülkenberga, ktorí sú voľní. Tiež ich tam môžete posadiť. Nič nestratíte, ak to skúsite.”

“Tento rok zostávame pri Alexovi,” vysvetlil však Christian Horner. “Celý tím chce, aby si obhájil svoje miesto aj pre budúcu sezónu. Je to skvelý chlapík, veríme, že má talent. Toto je stále len jeho druhý rok vo Formule 1, a je náročný.”

“Postaviť sa Maxovi je po mentálnej stránke obtiažne. Predtým už ukázal, že sa dokáže z toho dostať. Ja naozaj dúfam, že sa z tohto ťažkého víkendu dostane budúci víkend v Imole,” dodal.

Súvisiace články