logo F1online.sk

Druhý a posledný tím neoddeľuje ani pol sekundy, vyhlásil Norris

Lando Norris a George Russell
© Twitter/Mercedes
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík20. 2. 2024

Čaká nás ďalšia dominantná sezóna alebo jeden z najvyrovnanejších ročníkov modernej éry Formuly 1? To je otázka, na ktorú sa dozvieme odpoveď už čoskoro. Aj keď nadvláda Red Bullu trochu skresľuje obraz o celkovej situácii na rošte, pravdou zostáva, že za najlepším tímom bolo poradie veľmi vyrovnané. Podobne to vníma aj pilot McLarenu Lando Norris.

Podľa jeho slov pomôžu stabilné pravidlá k ďalšiemu vyrovnaniu síl na štartovom rošte. Od druhej polovice minulej sezóny nastal trend postupného zbližovania výkonnosti jednotlivých tímov. Očakáva sa postupná konvergencia konceptov a ďalšie vyrovnanie štartového roštu. Samozrejme, treba počítať s tým, že vo Formule 1 sa môže stať všetko a pravdepodobne sa aj stane.

„Čím dlhšie budú pravidlá platiť, tým vyrovnanejšie to bude. To, čo vidíme, je normálne,“ povedal Lando Norris pri predstavení monopostu MCL38. Ten pripomína, že celkovo je štartové pole veľmi vyrovnané, aj keď Formula 1 potrebuje v prvom rade kvalitný boj o titul.

„Aj keď bola ostatná sezóna možno najdominantnejšia zo všetkých, zároveň bolo po väčšinu roka poradie najvyrovnanejšie od prvého po posledné miesto. Ak sa pozriete na rozostup medzi druhým alebo tretím a posledným na štartovom rošte, tak to bolo pravdepodobne menej ako pol sekundy,“ vyhlásil Norris.

Vlani sme skutočne párkrát videli, že na konci prvej časti kvalifikácie neoddeľovala prvého a posledného ani sekunda. Niečo také sme v roku 2018 alebo 2020 skutočne nevídali. Korením Formuly 1 však nie je boj o postup z Q1, ale boj o titul, ktorý si fanúšikovia v minulom roku nemohli vychutnať.

„Som si istý, že nás čaká pár rokov veľmi tesného pretekania,“ vyhlásil presvedčene Norris. „V minulosti vám nemuselo vadiť, keď sa vám nepodarilo poskladať perfektné kolo alebo ste urobili niečo nesprávne. Teraz vám to však podľa mňa tak často neprejde. Budete musieť robiť menej chýb, tvrdšie pracovať, viac sa učiť a všetko zdokonaľovať, aby ste dosiahli konzistentné výsledky.“