logo F1online.sk

Norris a Piastri veria, že v tomto roku budú častejšie porážať Red Bull

Lando Norris a Oscar Piastri
© Twitter/McLaren
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík15. 2. 2024

Formula 1 má za sebou jednu z najdominantnejších sezón vo svojej histórii. Najdôležitejšia otázka pred štartom nového ročníka teda znie: dokáže niekto vyzvať Red Bull? 21 víťazstiev z 22 pretekov nie je prijateľná bilancia a najbližší prenasledovatelia víťazného tímu opatrne sľubujú, že v tomto roku by sme mohli byť svedkami vyrovnanejšieho diania. Platí to aj pre pilotov McLarenu.

Tento tím bol vlani nezriedka najbližším prenasledovateľom Verstappena a spol. Aj pred novou sezónou sa tak s nimi spájajú obrovské nádeje. Tie priživujú aj samotní zástupcovia tímu, ktorí na jednej strane hovoria, že Red Bull si ponechá určitú výhodu, na druhej však sľubujú, že štartové pole bude vyrovnanejšie.

Pilot McLarenu Lando Norris napríklad pri predstavení nového monopostu MCL38 povedal, že v roku 2024 budú mať príležitosť častejšie zabojovať s Red Bullom. „Ak by ste sa ma opýtali, či sú zdolateľní, musel by som povedať, že áno. Asi tomu chceme veriť, pretože v určitých momentoch sme boli veľmi blízko – a v určitých momentoch sme ich aj porazili.“

„Otázka je, či ich dokážeme porážať dlhodobo v priebehu celej sezóny. To bude podľa mňa náročné vzhľadom na to, akú mali dobrú výkonnosť. Som však optimista. Je možné ich z času na čas poraziť? Chcem veriť, že áno,“ uviedol Norris.

Pripojil sa k nemu aj jeho tímový kolega Oscar Piastri. Ten získal dôležitý skalp Maxa Verstappena v katarskom šprinte. Iste, z celkového pohľadu išlo o bezvýznamné víťazstvo, ale pre psychiku austrálskeho mladíka a morálku v McLarene určite bezvýznamné nebolo. Rodák z Melbourne zároveň pripomína, že by sa nemalo zabúdať aj na ďalšie tímy.

„Musíte zostať optimistický a veriť, že dokážeme zdolať Red Bull,“ povedal Piastri. „Ako povedal Lando, v určitých momentoch sme sa dostali veľmi blízko – z času na čas sme si pripísali čiastkové úspechy. Myslím si teda, že ak sa nám podarí udržať rovnaké tempo vývoja, tak môžeme byť veľmi optimistickí.“

„Okrem toho si však podľa mňa musíme uvedomiť, že nebojujeme len s Red Bullom. Najmä v druhej polovici roka sme sa nachádzali uprostred veľmi prudkého boja s Mercedesom a Ferrari. Z pohľadu počtu získaných bodov to bolo medzi nami neuveriteľne tesné a každý si v rôznych fázach pripísal úspechy. Podľa mňa by sme teda nemali zabúdať, že nebojujeme len s Red Bullom. Myslím si, že pokroky urobia aj ďalšie top tímy,“ skonštatoval Piastri.