logo F1online.sk

Alonso sa k nadšeniu Kracka postavil vlažne. Ponúka sa Mercedesu?

Fernando Alonso
© Twitter/Aston Martin
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík12. 2. 2024

Dianie na prestupovom trhu nabralo nový spád. Lewis Hamilton podpísal pre rok 2025 zmluvu s Ferrari a odrazu sa nám uvoľnila lukratívna sedačka v Mercedese. Automatickým kandidátom na jej obsadenie sa stal Fernando Alonso. Ten si pohovoril z novinármi počas predstavenia nového monopostu AMR24 a z jeho komunikácie je pomerne silno cítiť, že by prinajmenšom zvážil ponuku od Mercedesu.

Alonso v Silverstone svetu veľmi nahlas pripomenul, že je jediným majstrom sveta na štartovom rošte bez zmluvy na rok 2025. Dvere do Mercedesu mu otvárajú aj médiá, hoci renomovaný portál The Race si myslí, že Toto Wolff veľmi vážne zvažuje nasadenie juniora Andreu Kimiho Antonelliho, veľmi ľahko sa môže stať, že nebude pri svojej premiére vo Formule 2 dostatočne presvedčivý.

V takom prípade by vraj mohol byť kandidátom číslo jedna Alonso, ktorý pred novinármi v Silverstone opäť sršal sebavedomím a robil si reklamu. „Cítim sa dobre. Lepšie ako kedykoľvek predtým. Robili sme dôkladné fyzické testy a výsledné čísla boli v tomto roku lepšie než kedykoľvek predtým. Na túto sezónu som zmenil spôsob tréningu,“ povedal španielsky matador.

„Do tímu som pribral odborníka na výživu, čo prinieslo trochu odlišný pohľad na vec a na celú prípravu môjho tela. Všetko, čo robím, a čo som robil v posledných mesiacoch, bolo s cieľom pripraviť sa lepšie než kedykoľvek predtým na veľmi dlhú sezónu. To platí aj pre prípad, že sa v budúcnosti zaviažem k nejakému projektu na niekoľko ďalších rokov,“ povedal Alonso.

Práve to nás všetkých najviac zaujíma. Fernando v tejto sezóne oslávi 43. narodeniny, ale rozhodne nepatrí do starého železa. Aston Martin ústami šéfa Mikea Kracka jednoznačne vyjadril ochotu pokračovať v spolupráci. „Fernanda máme radi. Máme s ním veľmi dobrý vzťah a je neoddeliteľnou súčasťou tímu. Náš vzťah je založený na dôvere a otvorenosti a boli by sme radi, keby sme s Fernandom pokračovali aj v roku 2025 a rok po tom.“

Luxemburčanove slová znejú lichotivo, ale samotný Alonso sa zjavne príliš neponáhľa. Minimálne dal najavo, že nie je pripravený hneď podpísať novú zmluvu. „Túto otázku dostanem v prvých mesiacoch nového roka,“ odkázal Fernando, ktorý sa vraj v prvom rade musí rozhodnúť, či ešte chce pokračovať vo Formule 1. Ak sa tak stane, potom si vraj „sadne s Aston Martinom a povie: ‚Dobre, rozhodol som sa a rád budem pokračovať v tomto projekte.‘“

„Minulý rok sme urobili dobrý krok vpred, vybudovali sme spolu veľa vecí, máme nové zázemie a všetko na to, aby sme uspeli smerom do budúcnosti. Ja tomuto projektu verím, takže práve ten bude mojou prioritou,“ odkázal Alonso.

Ten si zároveň nechal otvorené zadné vrátka, keď povedal, že v prípade pokračovania svojej kariéry zváži všetky možnosti. „Ak sa v budúcnosti zaviažem k nejakému projektu na niekoľko nasledujúcich rokov, musím byť pripravený. Nebudem jazdiť ešte niekoľko sezón v F1 len pre zábavu. Ja nie som ten typ jazdca, nie som taký človek,“ povedal Fernando.

„Pripravujem sa pre prípad, že by som chcel pokračovať v kariére. Ak sa rozhodnem pokračovať, potom uvidíme, aké sú možnosti. Ak sa nedohodneme s Aston Martinom a ja sa rozhodnem pokračovať vo Formule 1, tak som v privilegovanom postavení. Pravdepodobne som pre ostatné tímy atraktívny pre výkony, ktoré videli minulý rok. Ako som povedal, na rošte sú len traja majstri sveta a pre rok 2025 je k dispozícii len jeden,“ vyhlásil Alonso.