logo F1online.sk

Ricciardo sa vráti medzi najžiadanejších jazdcov na rošte, prorokuje Mekies

Daniel Ricciardo
© Getty Images/RB Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík12. 2. 2024

Nie je to tak dávno, čo patril Daniel Ricciardo k najžiadanejším mužom na štartovom rošte. V roku 2019 bol určite najzaujímavejším menom na prestupovom trhu a tento záujem využil, aby si od Renaultu vypýtal tučnú sumu. Podobne na tom bol v podstate aj v roku 2020, keď vyjednával s McLarenom. Práve tam sa začal postupný prepad kariéry austrálskeho pretekára, ale jeho nový šéf v tíme RB, Laurent Mekies, mu veští opätovný návrat medzi špičku.

Keď sa Daniel Ricciardo vracal na štartový rošt na Veľkej cene Maďarska, nejeden mu veštil jasný triumf v internom porovnaní s Júkim Cunodom. Veci sa však začali komplikovať, keď Austrálčan utrpel v Holandsku zlomeninu ruky. Nakoniec jeho porovnanie s japonským mladíkom nebolo vôbec jednoznačné.

V roku 2024 sa však karty rozdajú nanovo a oboch borcov čaká reparát. Potenciálne sa nám otvára miesto v Red Bulle a sesterský tím tejto stajne vstupuje do novej sezóny s omnoho lepším potenciálom. Ricciardo bude pri tom hneď od začiatku, so zdravou rukou, a môže predviesť svoj plný potenciál.

„Daniel je pre tím obrovským prínosom,“ povedal pre F1.com nový šéf stajne RB Laurent Mekies. „Nie je veľa jazdcov s takým rodokmeňom, s toľkými víťazstvami, s takým citom pre auto, s takým duchom pre našich ľudí.“

„Ak dokážete veľkú skupinu ľudí lepšie motivovať vďaka energii, ktorú jej môže odovzdať jazdec, prinesie to rozdiel. Je to skrytý čas na kolo, ktorý na boxovom múre nedokáže nikto zmerať. Postará sa to však o rozdiel. Je skvelé mať ho na našej strane z pohľadu rýchlosti, ducha aj vývoja,“ povedal Mekies.

Ten svojmu zverencovi zložil veľkú poklonu, keď vyslovil proroctvo, že čoskoro bude opäť patriť medzi najžiadanejších jazdcov na štartovom rošte. „Ešte pred pár rokmi bol na čele zoznamu všetkých tímov. Potom však nasledovalo ťažké obdobie. Máme šťastie, že sme to boli práve my, s ktorými sa z toho mohol dostať,“ povedal Mekies.

Ak bude Ricciardo jazdiť na úrovni z roku 2018 – podľa vlastných slov zažil skvelé obdobie aj v sezóne 2020, ale to si vraj pre slabšiu techniku málokto všimol –, môže tím počítať so špičkovým a prevereným pilotom. Stále tu však visia otázniky, ktoré Mekies rozhodne nevníma.

„Neexistuje dôvod, prečo by Daniel nemal ísť rovnakou cestou ako pred niekoľkými rokmi, keď sa dostal na zoznam najlepších tímov. V tom období nazbieral skúsenosti a veľa sa naučil o tom, ako má hospodáriť so svojou energiou. Ja vidím veľmi hladného, mimoriadne motivovaného a sústredeného pilota,“ povedal Mekies.

Francúzsky manažér pritom, samozrejme, nezabudol pochváliť ani druhého zo svojich pilotov. Aj o Júkim Cunodovi sa v priebehu zimy veľa hovorilo a podľa nejedného názoru by mohol patriť medzi najväčšie prekvapenia sezóny 2024. „Júki na mňa urobil veľký dojem,“ vyhlásil Mekies.

„Mesiac po mesiaci, sezónu po sezóne, dokazoval svoju neuveriteľnú rýchlosť. Za ten čas už vystriedal zopár tímových kolegov a po celý čas zvyšoval výkonnosť. Ak to skombinujete s jeho integráciou do tímu a jeho technickým chápaním, ktoré sa zlepšuje, tak dostanete skvelý balík. Je to tvrdý pracant, žije vo Faenze a do továrne chodí mimoriadne často. Má skvelú prirodzenú rýchlosť a toto spojenie s Danielom znamená, že máme veľmi silnú jazdeckú dvojicu,“ dodal bývalý športový riaditeľ Ferrari.

Súvisiace články