logo F1online.sk

Veríme, že Red Bull je zdolateľný, hlásia z Aston Martinu

Aston Martin AMR24
© Aston Martin
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík12. 2. 2024

Aston Martin bol na začiatku minulej sezóny najbližším prenasledovateľom Red Bullu. Nemalý význam na tomto počine mala aj skutočnosť, že v Silverstone sa nebáli čerpať inšpiráciu od najlepšieho tímu. Práve to by mali v tomto roku urobiť v podstate všetky tímy vrátane Aston Martinu, ktorý ústami svojho technického riaditeľa priznal, že ide o „nevyhnutný“ krok.

Aston Martin postavil na štart sezóny 2023 monopost, ktorý sa najviac podobal Red Bullu a dokázal, že práve to je najlepšia cesta vpred. Rok 2024 by sa mal niesť v znamení definitívnej konvergencie konceptov, aj keď nejaké rozdiely budú nevyhnutné. Potvrdili to aj v Aston Martine.

„Keď máte tím, ktorému sa darí tak dobre ako Red Bullu od roku 2022, je nevyhnutné, že dôjde k určitej konvergencii ich riešení,“ povedal technický riaditeľ Aston Martinu Dan Fallows pri predstavení nového monopostu AMR24. „Povedal by som, že so súčasnými predpismi nie je príliš jednoduché postaviť autá, ktoré sú vizuálne veľmi odlišné. Myslím si teda, že je nevyhnutné, aby sme sa dočkali nejakej tej konvergencie.“

„Povedal by som, že je to zaujímavejšie aj z pohľadu konvergencie časov na kolo, ktorú sme videli. Tímy sa k sebe veľmi približujú, čo podľa mňa trochu naznačuje, že už nie sú príliš schopné urobiť veľký koncepčný krok od vecí, ktoré vidíme na väčšine áut,“ uviedol Fallows.

„Myslím si však, že to neuberá nič na zaujímavosti. Sú tu veci, v ktorých dokážeme nájsť čas na kolo. Ukrývajú sa v drobných detailoch, v malých prvkoch podlahy a v iných častiach auta, pričom stále dokážeme naše časy výrazne vylepšiť,“ dodal Fallows.

V novej sezóne je pre všetkých meradlom dominantný Red Bull. Videli sme, aký náskok si tento tím dokázal vybudovať a so stabilnými pravidlami nebude ľahké dobehnúť ho za jednu zimu. V závere minulej sezóny však bolo jasné, že súperom sa určite podarilo minimálne priblížiť.

„Zastávame názor, že Red Bull je viac ako zdolateľný. To je cieľ, za ktorým sa ženieme. Sústredíme sa a cielime na Red Bull,“ vyhlásil Fallows.

„Naše nové auto je v mnohých ohľadoch veľmi odlišné. Zmenili sme väčšinu našich prístupov pri vývoji, ale v podstate ide o hĺbkovú evolúciu minuloročného auta. Nadviazali sme na vlaňajší monopost AMR23. Veľa zmien uvidíte na prvý pohľad, napríklad nos, ale zmenilo sa tiež veľa vecí pod kapotou, čo už neuvidíte. Niektoré z nich sa, samozrejme, budeme snažiť udržať pod pokrievkou,“ dodal Fallows.

Súvisiace články