logo F1online.sk

Alonso si neodpustil poznámku na Hamiltona: Ešte pred rokom nebolo Ferrari jeho detský sen

Fernando Alonso pred Lewisom Hamiltonom
© LAT Images/Aston Martin
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík12. 2. 2024

Lewis Hamilton sa v roku 2025 stane pilotom Ferrari. Bude štvrtým majstrom sveta za posledných štrnásť rokov, ktorý sa rozhodol pre prestup do tohto tímu. Niečo podobné urobil pred mnohými rokmi aj Fernando Alonso, ktorý si neodpustil poznámku na spôsob, akým sedemnásobný majster sveta komunikoval svoj prestup.

Fernando podľa vlastných slov v zime úplne vypol a dianie sledoval len sporadicky. Ani jemu však neušiel prestup Lewisa Hamiltona do Ferrari, ktorý vyvolal v motoristických médiách hotovú senzáciu. Alonso však priznal, že aj jeho, ako jazdca s toľkými skúsenosťami s nečakanými prestupmi, prekvapila správa zo začiatku februára.

„Príliš veľa som o tom nepremýšľal. Vlastne som celý ten deň trénoval,“ povedal španielsky pretekár pri predstavení monopostu AMR24. „Zmeškal som všetok ten stres, ktorý všetci šírili. Nakoniec som sa teda o tejto novinke dozvedel s jednodňovým oneskorením.“

„Nebudem klamať, zrejme to bolo prekvapenie. Nie však pre prestup samotný, skôr pre celkový pohľad na situáciu zvonku. Zdalo sa, že je s Mercedesom pevne prepojený, svojmu tímu je veľmi lojálny a podobne. Bolo to trochu nečakané,“ pokračoval dvojnásobný majster sveta.

„Neviem, aké mal na to dôvody. Neviem nič a nepoznám ten príbeh. Nevenoval som tomu príliš veľkú pozornosť,“ dodal Alonso.

Ten veľmi dobre vie, aký je to pocit. Okrem Ferrari jazdil aj za Minardi, čo bol ďalší taliansky tím. Sám neskôr priznal, že motoristická kultúra v Taliansku je odlišná. Naproti tomu pre Hamiltona to bude po McLarene a Mercedese prvý neanglický tím. Lewis vo svojom otvorenom liste fanúšikom hovoril o naplnenom sne „jazdiť v červenom Ferrari“. Alonso mu však ironicky pripomenul, že takáto rétorika bola z jeho strany pomerne nová.

„Nebol to jeho detský sen pred takými dvanástimi mesiacmi, však? Alebo pred dvoma mesiacmi. Vtedy asi sníval o niečom inom,“ vyhlásil Fernando vo svojom typickom štýle, ale následne dodal, že Hamilton môže byť pre Ferrari chýbajúcim dielikom skladačky.

„Dúfam, že si túto skúsenosť užije. Myslím si, že je to viac ako jedinečný tím. Je však ešte o niečo viac jedinečný, keď vyhráte. Je to už pár rokov, čo mali veľmi rýchle auto a bojovali o najvyššie méty. Možno Lewis dokáže priniesť niečo navyše do boja o šampionát, pretože auto na to majú,“ povedal Alonso.

„Na konci minulého roka, dokonca aj s veľmi dominantným Red Bullom, sa Ferrari dokázalo vyrovnať časom na kolo a poraziť ich vo väčšine kvalifikácií. Myslím si teda, že auto by malo byť dostatočne rýchle,“ dodal Alonso.

Súvisiace články