logo F1online.sk

Albon má podpísané do konca roka 2025. Jazdec však odmietol potvrdiť, že naplní zmluvu

Alex Albon
© Twitter/Williams
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík6. 2. 2024

Platný kontrakt vo Formule 1 takmer nič neznamená. Daniela Ricciarda vyhodil McLaren napriek platnej zmluve a Lewis Hamilton zas mal v tej svojej klauzulu, ktorá mu umožnila vyviazať sa z nej. Kontrakt pilota F1 je neuveriteľne zložitý komplex povinností a ustanovení a na pretrase je v súčasnosti aj ten Alexa Albona, ktorého budúcnosť je spájaná s niekoľkými top tímami.

Britsko-thajský pretekár bol najprv spájaný s Ferrari a keď tam šokovali upísaním Lewisa Hamiltona, špekulácie sa okamžite presmerovali na Mercedes. Tam sa uvoľnilo jedno lukratívne miestečko a Albon, ako jedno z najpríjemnejších prekvapení sezóny 2023, sa okamžite stal kandidátom na jeho zaplnenie.

ESPN prišlo v priebehu zimných mesiacov so správou, že Albon žiada predčasné vyviazanie sa spod svojej zmluvy. Medzitým je spájaný s návratom do Red Bullu či s obsadením miesta po Lewisovi Hamiltonovi v Mercedese, kde ho čaká jeho dobrý kamarát George Russell. Pri predstavení nového monopostu FW46 preto prišlo aj na Alexove zmluvné záväzky, ktoré objasnil jeho šéf James Vowles.

„Alex podpísal zmluvu s Williamsom do konca roka 2025. To sme podpísali,“ uviedol bývalý hlavný stratég Mercedesu. „O takýchto veciach nemám potrebu verejne hovoriť. Všetky správy, ktoré ste videli, teda zvlášť tá jedna, sú prinajlepšom špekulácie niektorých individualít.“

„Ako som už raz povedal, našou prácou vo Williamse je vytvoriť nové prostredie, ktoré si zaslúži jazdca Alexovho kalibru. Je to jednoduché. Alex je neuveriteľný pilot, ktorý si zaslúži pretekať vpredu. Absolvovali sme spoločne dobré rozhovory o tom, kam sa chceme posunúť smerom do budúcna,“ pokračoval Vowles.

„Chceme, aby naša spoločná cesta v tomto tíme trvala dlho. Musíme si to zaslúžiť. Nemôžeme nič nechať na náhodu. Musíme svetu ukázať, že nie sme starý Williams a že sa nepozeráme dozadu, ale neustále sa posúvame vpred,“ dodal šéf stajne.

Albon odmietol prisľúbiť naplnenie kontraktu

Reakcia Alexa Albona už bola o niečo rezervovanejšia. Možno je pravda, že s tímom podpísal do konca roka 2025, ale to ešte nemusí nič znamenať. Kontrakty pilotov stredu poľa totiž zvyknú obsahovať rôzne výstupné klauzuly pre prípad záujmu top tímov a reakcia britsko-thajského pretekára by tomu zodpovedala.

Keď dostal otázku, či zostane v tíme do konca sezóny 2025, odpovedal: „Uvidíme. Čas ukáže,“ odkázal Albon rezervovane. „Plne sa sústredím na rok 2024 a nech to tak aj ostane. Skutočný dôraz kladiem na to, aby sme dosiahli pokrok a na to som tu. Realisticky povedané, chcem s tímom zotrvať. Ak bude Williams tam, kde ho chcem vidieť, tak to bude dlhodobý záväzok.“

Jeho šéf okrem toho dostal otázku, či by bol ochotný uvoľniť Albona spod zmluvy po vzájomnej dohode. Na to Vowles odpovedal, že jeho prvoradou úlohou je chrániť záujmy Williamsu. „Či by som mu stál v ceste? Mám na pleciach zodpovednosť za celý tím, to je pre mňa najdôležitejšie. Moja zodpovednosť sa netýka jednej osoby, v tomto prípade Alexa, ale celého tímu,“ povedal šéf Williamsu.

„Ak by sa nejaké rozhodnutie uberalo týmto smerom, je to preto, že to mám v hlave celkom urovnané a urobil som rozhodnutia, ktoré sú správne pre dlhodobé ciele tímu, a nie pre krátkodobé,“ dodal Vowles.

Súvisiace články