logo F1online.sk

Hill vidí za prestupom Hamiltona zlepšenie Ferrari: Radšej zmenu ako rovnaký Mercedes

Lewis Hamilton a Peter Bonnington
© Twitter/Mercedes
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík5. 2. 2024

Čo by ste na mieste Lewisa Hamiltona urobili vy? Samozrejme, nemáte k dispozícii toľko informácií, čo sedemnásobný majster sveta. Ten však pri vysvetlení svojho prestupu dal za pravdu Sebastianovi Vettelovi, ktorý povedal, že „každý je fanúšikom Ferrari“. Určite to nebolo ľahké rozhodnutie, ale podľa Damona Hilla stálo za to riziko.

Nebudeme si klamať, posledné dve sezóny neboli v Mercedese žiadna prechádzka. Keď k tomu prirátate, že Hamilton strávil v tomto tíme dvanásť rokov, nie je ťažké si predstaviť, že po takej dobe zatúžil po zmene. Dôležité pritom bolo, že šlo o jeho rozhodnutie. Celý Mercedes to zaskočilo, ale aj taký je niekedy šport.

„Lewis prevzal velenie nad svojou kariérou a smerovaním,“ povedal v diskusii na televízii Sky Sports majster sveta z roku 1996 Damon Hill. „Nie je to tak, že by mu Mercedes povedal: ‚Ach, podpísali sme niekoho iného‘, ako sa to stalo napríklad v mojom prípade.“

„Pri pohľade na toto rozhodnutie je nám jasné, čo to prinesie značke Ferrari a ako to ovplyvní všetky ďalšie veci, ktoré s tým súvisia, napríklad história, láska a všetko ostatné. Myslím si však, že v tomto prestupe je ešte niečo viac. Hovoril som si, že v poslednom čase sa začali objavovať dôkazy, že Ferrari posilňuje a javí sa ako konkurencieschopný balík,“ pokračoval bývalý pilot Williamsu.

„Začali dávať dokopy všetky prvky a začali zbierať výsledky. Myslím si, že keby ste si museli vybrať medzi Mercedesom, ktorý vám dáva rovnaké vybavenie, a Ferrari, radšej by som si vybral Ferrari a skúsil niečo iné,“ dodal Hill.

Tento názor následne podporil aj jeho kolega, ďalší bývalý jazdec a komentátor, Karun Čandhok. „Na konci dňa je vo Formule 1 preto, aby vyhrával. Charles Leclerc sa kvalifikoval do prvého radu v posledných piatich pretekoch minulej sezóny,“ pripomenul britsko-indický pretekár.