logo F1online.sk

Hamilton musel mať na prestup svoje dôvody, myslí si Briatore

Lewis Hamilton
© Twitter/Mercedes
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík5. 2. 2024

Najväčšia prestupová bomba možno aj celej histórie Formuly 1 je na svete a všetci len neveriacky krútia hlavami. Lewis Hamilton svojím rozhodnutím šokoval všetkých, ale všetci sa zhodnú na jednom: toto sú pre Formulu 1 a jej sledovanosť skvelé správy. Myslí si to aj Flavio Briatore, ktorý však jedným dychom dodáva, že celkom nerozumie, prečo sa Hamilton takto rozhodol.

Má sedemnásobný šampión väčšiu šancu na zisk vytúženého ôsmeho titulu s Mercedesom alebo s Ferrari? Len ťažko budete hľadať človeka – dokonca aj medzi fanúšikmi Ferrari –, ktorý by pri tejto otázke uviedol druhý menovaný tím. Hamilton napriek tomu urobil tento krok. Prečo?

Taký Jenson Button prišiel s teóriou, že v živote každého príde deň, keď zatúži po odchode alebo po zmene. Toto bude už Lewisova dvanásta sezóna s Mercedesom a po dvoch rokoch bez víťazstva nie je ťažké si predstaviť, že zatúžil po zmene. Bývalý šéf Benettonu či Renaultu Flavio Briatore takisto nemá celkom jasnú odpoveď.

„Som veľmi prekvapený Hamiltonovým prestupom do Ferrari – musel mať svoje dôvody,“ povedal Briatore pre LaPresse. „Dá sa povedať jedine to, že mu prajem všetko dobré. Zvykne si na novú realitu.“

„Či súhlasím s jeho voľbou? Neviem, v prvom rade musíte mať správne auto, v kokpite môže sedieť aj Batman, ale ak auto nie je konkurencieschopné, jazdec sa nedokáže sám postarať o rozdiel. Podstatné je, aby fungoval monopost,“ pokračoval taliansky manažér.

„Podľa mňa sú na tom Charles Leclerc a Carlos Sainz veľmi podobne. Výber medzi nimi uskutočnili tí, ktorí pracujú s pilotmi na každodennej báze. Ak sa Ferrari takto rozhodlo, znamená to, že sa rozhodli správne. Potrebujete však auto, ktoré dá jazdcovi šancu zvíťaziť,“ dodal Briatore.

Hamilton príde do Ferrari ako štyridsaťročný ostrieľaný veterán. Pritom už dobrých desať rokov sa vynárajú špekulácie o konci jeho kariéry. Prvýkrát sa o tom hovorilo ešte v roku 2012 pred jeho prestupom do Mercedesu. Špekulovalo sa o tom aj počas jeho najväčších úspechov v Mercedese a hlavne po Veľkej cene Abú Zabí v roku 2021.

Príklady jazdcov z posledných rokov – a tým najlepším je určite Fernando Alonso – však dokazujú, že pri správnej úrovni motivácie sú roky vo Formule 1 len číslo. „Už dosť s tým vekom,“ vyhlásil Briatore. „Vo Formule 1 záleží len na stopkách. Videli sme, čo Alonso dokázal minulý rok, a Hamilton je o dva roky mladší, nie je v rozkvete síl, ale nepatrí ani do starého železa.“

„Hovoríme tu o jazdcoch s veľkými skúsenosťami. Jediné, na čom záleží, je váš čas na kolo, konzistentnosť v pretekoch a vaša schopnosť nastaviť auto, nie váš vek alebo výška,“ dodal Flavio.