logo F1online.sk

Najžiadanejšími artiklami na trhu sú momentálne Sainz a Albon. Aké sú ich možnosti?

Carlos Sainz
© Twitter/Ferrari
Tomáš Masár
Tomáš Masár31. 1. 2024

Dvaja piloti Formuly 1 by mohli už čoskoro „zmeniť dres“. Reč je o Carlosovi Sainzovi, ktorý začína hrať vo Ferrari druhé husle, a Alexovi Albonovi, ktorého je v nekonkurencieschopnom Williamse škoda. Kam by Španiel s Thajčanom mohli prestúpiť? Odpovedá Lawrence Barretto.

Väčšina z najlepších pilotov Formuly 1 už o svojej budúcnosti rozhodla. Max Verstappen má podpísaný dlhodobý kontrakt s Red Bullom, Lewis Hamilton a George Russell zasa predĺžili spoluprácu s Mercedesom. Nezaháľali ani vo Ferrari a McLarene. Tímy z Maranella a Wokingu si uzavretím zmlúv s Charlesom Leclerom a Landom Norrisom poistili služby svojich tímových jednotiek.

V súvislosti s Fernandom Alonsom sa očakáva, že dvojnásobný majster sveta zotrvá v Aston Martine a rovnako tak je tomu v prípade Oscara Piastriho a McLarenu. Spomedzi top pretekárov visí otáznik iba pri dvoch menách – Carlosovi Sainzovi a Alexovi Albonovi.

Tým sa podľa redaktora portálu F1.com Lawrenca Barretta naskytá viacero možností. Buď obaja zotrvajú vo svojich súčasných tímoch, alebo si vyskúšajú trh s jazdcami, kde by mal byť o nich enormný záujem.

Podľa Barretta zostane Sainz s najväčšou pravdepodobnosťou vo Ferrari, ale ak by sa rozhodol pre zmenu pôsobiska, možností by mal viac než dosť. Pôvodom Srílančan sa nazdáva, že o služby 29-ročného Španiela by sa pobila hneď trojica tímov – Red Bull, Audi a Williams.

„V prípade Sainza je najlepšou dostupnou možnosťou pre rok 2025 Red Bull,“ uviedol Barretto. „Sergiovi Pérezovi totiž po skončení nadchádzajúcej sezóny vyprší zmluva. Šéf Red Bullu Christian Horner sa však vyslovil, že o sedačku sa môže pripraviť iba on sám. Pokiaľ bude podávať dobré výkony, s veľkou pravdepodobnosťou v tíme zotrvá. Ak sa bude opäť trápiť, Sainz, ktorý v minulosti patril do rodiny Red Bullu a tri roky pretekal za Toro Rosso, bude horúcim kandidátom na jeho nahradenie.“

Red Bull vraj nebude ani zďaleka jediným tímom, ktorý bude monitorovať situáciu okolo Sainza. Okrem rakúskeho celku bude mať podľa Barretta oči na stopkách aj Sauber – resp. Audi – a Williams. „Bývalý Sainzov šéf z McLarenu Andreas Seidl je jeho obdivovateľom. Rád by ho mal v tíme, keď sa Sauber v roku 2026 pretransformuje na Audi,“ vysvetlil renomovaný novinár. „Pre Sainza by však mohol tento prestup predstavovať určité riziko, keďže je v súčasnosti v najlepších rokoch. Okrem týchto dvoch záujemcov by sa mohol o Sainza usilovať aj postupne zlepšujúci sa Williams.“

Rovnako ako Sainz by sa na prestupovom trhu nestratil ani Albon. Spomedzi početných uchádzačov o služby britsko-thajského pretekára vypichol Barretto dve najlepšie destinácie. „O Albona sa má zaujímať Ferrari a moje zdroje hovoria aj o Red Bulle, ktorého inžinieri majú o jazdcovi vysokú mienku. V prípade Thajčana ide o zaujímavý obrat. Len prednedávnom sa totiž musel usilovať o to, aby sa vrátil na štartový rošt, z ktorého sa porúčal v roku 2020 po konci v Red Bulle.“

„Pokiaľ sa bude Albonovi v polovici úvodnej sezóny dariť a Sainz ešte nepodpíše zmluvu s Ferrari alebo neprestúpi inam, budú najžiadanejšími artiklami na trhu s jazdcami práve títo dvaja pretekári,“ doplnil Barretto.

Súvisiace články