logo F1online.sk

Herbert radí Pérezovi: Uzavri sa do kukly a dodávaj výsledky

Sergio Pérez
© Getty Images/RB Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík30. 1. 2024

Ak dôjde v priebehu sezóny alebo po jej skončení k výmene Sergia Péreza, pravdepodobne ho nahradí niekto z kádra Red Bullu. Po tom, čo Charles Leclerc a hlavne Lando Norris predĺžili kontrakty so svojimi tímami, sú možnosti na jazdeckom trhu o niečo viac oklieštené. Okrem toho, miesto po boku Maxa Verstappena nie je napriek úspechom Red Bullu dvakrát vyhľadávané.

Zdá sa, že súboj o miesto po boku holandského pretekára zvedú Sergio Pérez a Daniel Ricciardo. Mexičan je v nezávideniahodnej situácii, ale napriek tomu môže byť po januári o niečo spokojnejší. Leclerc a Norris vyslovili Red Bullu rázne „nie“, čím v podstate určili trend aj pre ďalších pretekárov. Ak totiž oni dvaja odmietajú vyzvať Verstappena v Red Bulle, kto si na to trúfne a bude potenciálne riskovať koniec kariéry?

Pérez však nemá príliš na výber. Mexičan nemá čo stratiť a v podstate bojuje o holý život. Veľmi podobne je na tom aj Ricciardo, ktorý sa už lúčil s Formulou 1. V podobnej situácii sa vo svojej kariére ocitol aj Johnny Herbert, ktorý sa rozhodol v Benettone vyzvať Michaela Schumachera. Nevyšlo mu to a v roku 1996 sa musel uspokojiť s miestom v tíme stredu poľa Sauber.

„Michael Schumacher mal vždy predo mnou prednosť, aj keď sme boli tím,“ povedal Brit pre Mega Dice, na ktorý odkazuje portál PlanetF1.com. „Je ťažké podávať výkony, keď cítite to, čo Sergio Pérez určite pozná.“

„Pri všetkých mojich rokovaniach s Benettonom mi Flavio Briatore hovoril, že Michael Schumacher a ja sme tím, pracujeme spoločne a každý má prístup k rovnakým informáciám. Takto to však nikdy nefungovalo, pretože sa zvykne uprednostňovať jazdec, ktorý prináša výsledky,“ hovorí Herbert.

Čo teda môže robiť Pérez? Nuž, jeho úloha bude priam herkulovská. Musí sa odbremeniť v podstate od všetkého, skloniť hlavu, minimalizovať očakávania a sústrediť sa na každý nasledujúci víkend. „Keď dochádza k favorizovaniu jedného jazdca, tak to cítite, a keď to cítite, tak je ťažké sa toho zbaviť,“ hovorí Herbert.

„Aj keď Sergio hovorí, že to ignoruje, ovplyvní vás to. Musí sa uzavrieť do kukly a dodať výsledok zakaždým, keď vyjde na trať, aj keď sa naňho občas valia útoky z médií a z vnútra tímu,“ dodal bývalý pretekár.