logo F1online.sk

So stabilnými pravidlami sa poradie príliš nepremieša, prorokuje Krack

Fernando Alonso
© LAT Images/Aston Martin
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík30. 1. 2024

Uvidíme v roku 2024 vyrovnanejšie súboje na trati? Nuž, minulá sezóna bola viac ako vyrovnaná, ale len od druhého miesta nižšie. Nový rok však znamená nové prekvapenia, aj keď podľa šéfa Aston Martinu Mikea Kracka nemôžeme so stabilnými pravidlami očakávať veľké zmeny v „potravinovom reťazci“ F1.

Bude to tretí rok nových technických pravidiel. To znamená, že tímy a ich inžinieri už majú dostatok informácií o tom, kadiaľ vedie cesta za úspechom. Aston Martin vlani prekvapil, keď sa vďaka osvojeniu filozofie Red Bullu stal jeho najbližším prenasledovateľom. Žiaľ, kým Mercedes, Ferrari a McLaren dokázali pokročiť, Aston Martin zostal stáť na mieste.

Šéf stajne Mike Krack je presvedčený, že v porovnaní s minulou sezónou sa nedočkáme žiadnych zásadnejších zmien v celkovom poradí. „Keď máte stabilné pravidlá, tak ako ich máme teraz, tímy radšej pôjdu cestou evolúcie. Ak máte také výnimočné auto ako my s Red Bullom, myslím si, že veľa ľudí sa bude snažiť ísť týmto smerom,“ povedal šéf Aston Martinu.

„Na druhej strane sme počuli od Ferrari či Mercedesu, že urobia veľmi veľké architektonické zmeny. Sme teda zvedaví, čo to prinesie. Celkovo si však myslím, že ak technické predpisy zostanú stabilné, štartové pole sa z roka na rok vyrovná,“ dodal Luxemburčan.

Keďže pravidlá sa majú revidovať až v roku 2026, Krack sa domnieva, že tímy sa namiesto toho zamerajú na zdokonalenie svojich činností na trati. Práve v tejto oblasti sa skrýva nemálo výkonnosti a v minulom roku to dokázali viacerí. Vyladiť svoj stroj prinesie niekedy podobné zisky, ako nasadenie veľkého balíka vylepšení.

„Stabilita núti klásť väčší dôraz na prevádzkové aspekty, pretože keď sa autá na rošte vyrovnajú, aj malé detaily rozhodujú o postavení na štartovom rošte. Aj keď boli rozdiely v kvalifikácii malé, podľa mňa sa budú v nasledujúcich rokoch ešte zmenšovať. Aby som sa však vrátil k pôvodnej otázke, mňa by prekvapilo, keby sa vyskytli väčšie rozdiely v celkovom poradí v porovnaní s tým, čo sme videli doteraz,“ povedal Krack.