logo F1online.sk

Norris odkladá titulové ambície na rok 2026: Je to príležitosť pre všetkých

Lando Norris
© LAT Images/McLaren
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík29. 1. 2024

Umlčať špekulácie a vstúpiť do sezóny 2024 bez akýchkoľvek pochybností či dohadov. Lando Norris predĺžil zmluvu s McLarenom s 23-mesačným predstihom a je pripravený na nové dobrodružstvo. Jeho tím vstupuje do ďalšieho ročníka s omnoho väčšími očakávaniami a nevyhne sa im ani sám Norris. Ten však odmieta, že by v rokoch 2024 a 2025 pomýšľal na najvyššiu métu.

Trinásť pódií bez víťazstva. Vlani sme neraz mali pocit, že britský pretekár sa dostáva na hranu a ťažko odoláva tlaku. Čakanie na prvý triumf je vskutku dlhé a Lando mal prvýkrát k dispozícii auto, ktoré dokázalo atakovať najvyšší stupienok. To viedlo, prirodzene, k vyšším očakávaniam v roku 2024. Tie sa však Norris po podpise novej zmluvy snažil krotiť.

„V niektorých okamihoch sme boli blízko k víťazstvu v pretekoch a párkrát sme neboli Red Bullu na míle vzdialení. Keď sa nad tým zamyslíte, tak konkurencieschopnejšie auto som vo Formule 1 ešte nemal,“ povedal Norris.

„Za dlhé roky v McLarene som nikdy nebol bližšie k jednému víťazstvu, ale pre boj o titul potrebujete urobiť ďalší krok. Ak by ste sa ma spýtali, či si myslím, že môžem v tomto roku vyhrávať preteky, pravdepodobne by som sa skôr priklonil ku kladnej odpovedi. Hovoriť priamo o vyhrávaní pretekov a útoku na titul, myslím si, že je to úplne iná úroveň nielen pre mňa – pretože boj o titul nie je nevyhnutne niečo, s čím mám čerstvé skúsenosti –, ale aj pre celý tím a všetkých tu v továrni. Je to úplne iná úroveň tlaku a vzrušenia,“ skonštatoval britský pretekár.

Podľa Norrisovho názoru má McLaren všetky kapacity, aby vyzval kohokoľvek v priebehu jedného súťažného víkendu, ak všetko pôjde podľa plánu. Keď však niečo podobné chcete dokazovať pravidelne, je nevyhnutná konzistentnosť výkonov. „Či si myslím, že sme pripravení vyzvať kohokoľvek? Rozhodne áno. Mali sme príležitosť bojovať s Red Bullom, Ferrari a Mercedesom zoči-voči strategicky alebo pri zastávkach v boxoch,“ hovorí Norris.

„Väčšinou sa nám podarilo všetko zrealizovať veľmi dobre. Pokiaľ ide o tlak, myslím si, že všetci sú na tom veľmi dobre. Ak však hovoríte o titulovom boji, tak sa mentalita trochu mení. Cítim sa však pripravený na súboj s Maxom a Lewisom. Celé je to o konzistentnosti a malých rozhodnutiach, čo sa pri týchto chlapcoch ťažko predvída, pretože nikdy neviete, čo urobia,“ povedal Lando.

Titulové ambície a tlak tak odložil na rok 2026. To bude obdobie, keď sa McLaren skutočne nebude mať na čo vyhovárať. Všetkých ľudí a infraštruktúru už má na mieste a v tomto období vstúpia do platnosti nové pravidlá, takže karty sa rozdajú nanovo a každý bude na rovnakej štartovacej čiare.

„Aj keď by som rád hovoril o boji o titul v nasledujúcich dvoch sezónach, rok 2026 je príležitosťou pre všetkých. Je to veľký otáznik. Uvidíme, ako sa nám bude dariť v tomto roku a potom mi môžete túto otázku položiť znova,“ povedal Norris.